Witamina K2 nie jest jeszcze powszechnie znana i mało kto dba o jej regularne dostarczanie do organizmu. Tymczasem okazuje się, że jest ona bardzo istotna dla człowieka.
Witamina K jest znana głównie ze swych funkcji odpowiadających za krzepnięcie krwi, jednak coraz częściej wspomina się również o jej roli m.in. w procesie wzmacniania kości. Posiada zdolność do modyfikacji białek, aby dać im możliwość do wiązania wapnia. Witamina K, dzięki temu, że wywiera istotny wpływ na wapń przyczynia się także do utrzymania elastyczności tętnic.
Czym jest witamina K2?
Witamina K2 posiada większą biodostępność niż K1 i skutecznie wspomaga zagospodarowanie wapnia w organizmie.
Witamina K2 (menachinon) to grupa związków określana skrótem MK-n (gdzie n oznacza liczbę nienasyconych reszt izoprenoidowych przy węglu C3).
Syntetyzowana jest przez bakterie saprofityczne układu pokarmowego (MK-4), ale może też występować w żywności pochodzenia zwierzęcego i w produktach fermentacji soi (MK-7)
Witaminy z grupy K nie rozpuszczają się w wodzie, posiadają zasadowe pH i są wrażliwe na działanie światła. Witamina K2 jest krystaliczną substancją.
Źródła witaminy K2
- natto, czyli produkt fermentacji soi w której biorą udział bakterie Bacillus subtilis natto
- sery holenderskie, niemieckie, szwajcarskie
- pasztet z wątroby
- jaja, masło, nabiał
- gotowe suplementy naturalnego pochodzenia, do kupienia tutaj
Dlaczego D3 i K2?
Witamina D3 w połączeniu z K2 tworzy idealny duet, który wzajemnie się uzupełnia. Naturalna witamina K2 MK-7 w połączeniu z D3 pomaga utrzymać zdrowe kości i wspiera pracę układu odpornościowego.
Witamina K2 nie jest w stanie prawidłowo oddziaływać bez dodatku witaminy D, ponieważ jej działanie biologiczne zostaje wówczas osłabione. Witaminy D i K2 współdziałają jednocześnie z magnezem i wapniem. Na rynku dostępne są kompleksowe preparaty, dostarczające odpowiedniej dawki witaminy D i K. Można kupić je np. tutaj.