Właściwości i zastosowanie mąki z tapioki


Mąka z tapioki jest pozyskiwana ze skrobi manioku – bulwy rośliny występującej  na terenach Azji, Afryki i Ameryki. Jakie właściwości posiada, czym różni się od tradycyjnej mąki pszennej, do czego ją stosować? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Mąka z tapioki – właściwości

Mąka z tapioki charakteryzuje się białą barwą oraz brakiem smaku i zapachu. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że nie posiada ona w swoim składzie glutenu, dzięki czemu może być bezpiecznie spożywana przez osoby cierpiące na alergię na ten składnik lub borykające się z celiakią. Zawiera także lekkostrawne formy węglowodanów i nie wykazuje właściwości alergizujących. Mąka z tapioki charakteryzuje się także niską kalorycznością – jej 100 g dostarcza zaledwie ok. 360 kcal. Z powyższych względów może być spożywana przez osoby na diecie, dzieci czy osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Na mąkę z tapioki powinni uważać jednak diabetycy, gdyż jest ona produktem o wysokim indeksie glikemicznym i może powodować wysoką glikemię poposiłkową.

Do czego stosować mąkę z tapioki?

Mąka z tapioki największą popularnością cieszy się w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. Wykorzystywana jest tam najczęściej do produkcji różnego rodzaju przekąsek, takich jak chipsy, krakersy czy ciastka. W Europie jest znacznie mniej popularna, jednak jej właściwości są z całą pewnością warte docenienia.

Mąką z tapioki nie wpływa na smak potraw, dlatego może być z powodzeniem stosowana na szeroką skalę w kuchni. Może być wykorzystywana m.in. do zagęszczania zup, sosów, dipów, kisieli czy różnego rodzaju deserów.

Przepis na naleśniki z tapioki:

Składniki:

8 dag mąki z tapioki

8 dag mąki kukurydzianej

200 ml mleka

2 jajka

1 łyżka oleju

szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka wbić do miski, dodać mleko, sól i olej. Wszystkie składniki energicznie wymieszać. Dodać mąkę z tapioki oraz mąkę kukurydzianą i całość wymieszać na gładką, jednolitą masę. Powstałe ciasto odstawić na 15 minut. Ciasto wykładać dużą łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podawać z dżemem lub ulubionymi owocami.

Smacznego!

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *