Właściwości i zastosowanie olejku z opuncji figowej


Olejek z opuncji figowej w Polsce nie jest jeszcze rozpowszechniony na szeroką skalę, ale w niektórych krajach jego właściwości są doceniane już od wieków. Jest on wytwarzany z pestek opuncji figowej – rośliny występującej w ciepłych krajach Ameryki Łacińskiej i w niektórych krajach basenu Morza Śródziemnego, głównie w Maroku. Proces jego pozyskiwania jest dość czasochłonny i skomplikowany, jednak jego niezwykłe działanie jest w stanie w pełni to wynagrodzić. Jakie więc cenne składniki skrywa w sobie olejek z opuncji i kiedy warto po niego sięgnąć? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.

Skład i właściwości olejku z opuncji figowej

W składzie olejku z opuncji figowej znajdziemy wiele cennych składników o intensywnie odżywczym i pielęgnacyjnym działaniu. Wymienić tu można m.in. kwas linolowy, fitosterole oraz witaminę E. Substancje te skutecznie zapobiegają utracie wody z naskórka a także wzmacniają warstwę lipidową skóry. Ponadto łagodzą one podrażnienia, przyśpieszają procesy regeneracyjne oraz poprawiają gęstość i elastyczność skóry. Dodatkowo zawarte w olejku z opuncji przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, a co za tym idzie opóźniają procesy starzenia. Z tego względu olejek z opuncji figowej z pewnością docenią osoby, którym szczególnie zależy na działaniu przeciwzmarszczkowym. Jednak nie tylko osoby z cerą dojrzałą mogą używać olejku z opuncji – z uwagi na działanie regulujące wydzielanie sebum sprawdzi się on także u osób z cerą tłustą lub mieszaną.

 

Jak stosować olejek z opuncji figowej?

Niezwykłe właściwości olejku z opuncji sprawiają, że jest on wart włączenia go do codziennej pielęgnacji, zarówno twarzy, jak i całego ciała. Najprostszym sposobem na to będzie aplikowanie go bezpośrednio na umytą skórę twarzy. Olejek z opuncji figowej świetnie sprawdzi się także jako dodatek wspomagający działanie innych kosmetyków, tj. serum pod oczy, kremy, maseczki czy balsamy do ciała. Można go także wykorzystywać do coraz bardziej popularnego olejowego demakijażu twarzy a także jako środek służący do masażu.

 

 

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *