Właściwości i zastosowanie oleju moringa


Moringa olejodajna, nazywana niekiedy drzewem chrzanowym, jest gatunkiem drzewa tropikalnego, pochodzącym z północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Ze względu na zawartość licznych prozdrowotnych substancji roślina ta jest określana mianem „drzewa długowieczności” i zaliczana jest do grupy superżywności, czyli produktów o nieprzeciętnych wartościach odżywczych. Olej pozyskiwany z nasion moringi wykazuje wiele cennych właściwości zarówno dla naszego zdrowia, jak i urody. Sprawdźmy zatem na czym polega jego fenomen.

Skład i właściwości oleju moringa

Głównym składnikiem oleju moringa jest kwas oleinowy, który stanowi ok.75 % jego zawartości. Związek ten jest jednym z cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które skutecznie obniżają stężenie tzw. „złego cholesterolu” (LDL). Z tego względu olejowi moringa przypisuje się działanie zmniejszające ryzyko rozwoju wielu chorób układu sercowo-naczyniowego,w tym miażdżycy.

Dodatkowo w składzie oleju moringa znajdziemy także inne cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, jak kwas linolowy czy kwas linolenowy oraz znaczące ilości witaminy A i E. Olej moringa jest także bogatym źródłem steroli i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się komórek oraz wspomagają regenerację uszkodzonej, np. przez toksyny, wątroby.

Olej moringa dzięki zawartości substancji o intensywnie nawilżających właściwościach jest także cennym surowcem kosmetycznym. Jego zewnętrzne stosowanie, np. w postaci dodatku do kremów, wzmacnia bariery ochronne skóry, zapobiega utracie wody i w efekcie pozostawia skórę dogłębnie nawilżoną i odżywioną.

Olej moringa – zastosowanie w kuchni

Olej moringa ze względu na swoje wyjątkowe właściwości znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.  Tłoczony na zimno wzbogaca wartość odżywczą wielu dań, takich jak sałatki, surówki, sosy czy majonezy. Z uwagi na wysoką temperaturę dymienia nadaje się także do smażenia. Jednak w tym celu zaleca się używać jego rafinowanej formy. Należy także pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu, najlepiej w ciemnych szklanych butelkach.

Kosmetyczne zastosowanie oleju moringa

Dzięki zawartości licznych składników o nawilżających właściwościach olej moringa jest coraz częściej wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do kremów, maseczek, balsamów czy odżywek do włosów. Świetnie sprawdza się także stosowany samodzielnie do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej i dojrzałej a także jako produkt do coraz bardziej popularnego olejowania włosów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *