Właściwości i zastosowanie oleju z malin


Maliny to jedne z najpopularniejszych rodzimych owoców. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich zarówno lata, jak i zimy, bo świetnie smakują nie tylko prosto z krzaka, ale i zamknięte w słoikach w formie soków, konfitur i innych przetworów. Warto jednak docenić te owoce nie tylko za ich niesamowity smak, ale i za niezwykłe prozdrowotne właściwości. Sprawdź, co dobrego maliny mogą zrobić dla twojego zdrowia.

Maliny – skarbnica składników odżywczych

W owocach malin znajdziemy wiele cennych witamin, m.in. witaminę C, E, B1, B2, B6, a także całą gamę ważnych dla naszego organizmu składników mineralnych, w tym potas, żelazo, magnez i wapń. Te niewielkie owoce kryją w sobie także spore ilości kwasów organicznych, tj. kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy i elagowy. Maliny są także źródłem pektyn wchodzących w skład błonnika pokarmowego oraz lotnych związków zapachowych nadających im charakterystyczny, niepodrabialny aromat.

 

Prozdrowotne działanie malin

Maliny są niezastąpione w przeziębieniach i grypie – dzięki zawartości kwasu salicylowego działają przeciwgorączkowo i napotnie. Dodatkowo wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.  Ponadto, dzięki zawartości licznych składników mineralnych, maliny pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi, wzmacniają serce i korzystnie wpływają na poziom czerwonych krwinek (erytrocytów). Z kolei bogactwo witamin w nich zawartych pozytywnie wpływa na naturalną odporność organizmu i ogranicza podatność na rozwój wielu infekcji. Także zawarte w malinach związki o charakterze polifenoli przynoszą wymierne korzyści dla naszego zdrowia – niwelują one szkodliwe działanie wolnych rodników i tym samym opóźniają procesy starzenia organizmu.

Olej z pestek malin i jego zastosowanie

Ze względu na swoje niezwykłe właściwości, maliny są surowcem często wykorzystywanym zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. W tym drugim przypadku, przykładem zastosowania malin i ich właściwości jest produkcja oleju z pestek malin. Jak sama nazwa wskazuje, jest on otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno pestek (nasion) malin. Otrzymany w ten sposób olej posiada ciemny żółto-brunatny kolor i lekką, aksamitną konsystencję. Jego zaletą jest także fakt, że nie barwi on skóry i szybko się wchłania.

Kiedy i jak stosować olej z pestek malin?

Za sprawą zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych olej z pestek malin jest niezastąpiony, kiedy nasza skóra potrzebuje solidnej dawki nawilżenia i uelastycznienia. Sprawdzi się on także w roli naturalnego filtra przeciwsłonecznego absorbującego promieniowanie UVB.  Z kolei dzięki obecności witaminy E i flawonoidów, które wykazują silne działanie przeciwutleniające, olej z pestek malin skutecznie redukuje oznaki starzenia skóry i sprzyja gojeniu drobnych ran i zadrapań.

Olej z pestek malin może być stosowany zarówno na noc jako nawilżające serum, jak i na dzień w formie bazy pod makijaż. Dobrym rozwiązaniem jest także wzbogacanie nim innych kosmetyków, tj. kremy pod oczy, balsamy czy maseczki w proszku. W tym wypadku warto jednak pamiętać, aby łączyć go z innymi produktami bezpośrednio przed ich aplikacją na skórę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *