Właściwości soli himalajskiej to zasługa jej niezwykłego składu. Stanowi prawdziwe bogactwo minerałów ukryte w delikatnie różowych kryształkach. Sól himalajska uznawana jest za jedną z najczystszych. Powstała w naturalny sposób z osuszonych przez słońce miliony lat temu wód.
Skąd się wzięła sól himalajska?
Dzisiejsze złoża soli himalajskiej powstawały, kiedy Ziemia była jeszcze wolna od skażeń środowiska. Do chwili obecnej wydobywa się ją z rejonów Pakistanu u podnóża Himalajów. Pod wpływem promieni słonecznych i osuszania mórz, w głębi ziemi powstały bogate złoża solne, skąd dziś pozyskuje się sól himalajską na potrzeby całego świata. Wystawione na długoterminowe działanie słońca kryształki solne pochłonęły energię słoneczną w postaci fotonów. Dzięki temu produkt jest jednym z najczystszych dostępnych na rynku spożywczym.
Właściwości soli himalajskiej
Za najcenniejszą z właściwości soli himalajskiej trzeba uznać obecność w jej składzie 84 pierwiastków śladowych w formie koloidalnej, czyli rozproszonej. Jest to ogromna ilość związków, które dodatkowo są bardzo łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Różowa barwa kryształków solnych świadczy o sporej zawartości żelaza w skałach, z których zostają wydobywane.
Sól himalajska jest jednym z niewielu współczesnych produktów spożywczych, które są wolne od chemii i nieprzetworzone np. w sposób rafinacji.
Spośród pierwiastków znajdujących się w soli himalajskiej i niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu człowieka znajdują się m. in.: magnez, cynk, wapń, żelazo, miedź, fosfor i jod.
Jod jest pierwiastkiem, który ma ogromny wpływ na pracę tarczycy. Jego zbyt niski poziom zaburza funkcje tego narządu, który produkuje hormony odpowiadające za prawidłowy metabolizm. Na niedobory jodu cierpi mnóstwo osób, ponieważ dostarczenie go wraz z pożywieniem jest trudne.
Zastosowanie soli himalajskiej
Sól himalajska występuje w formie drobnej lub gruboziarnistej. Można kupić ją w dobrych sklepach ze zdrową żywnością np. tutaj. Znajduje zastosowanie w kuchni, nadaje się do solenia potraw, podkreślając ich smak. W medycynie niekonwencjonalnej soli tej używa się jako dodatku do kąpieli.