Jak wykorzystać jabłka w naszej kuchni? Poznaj przepis na przepyszną szarlotkę bez glutenu!

Jabłka to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych owoców jesieni. Charakteryzują się one nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również zawartością cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dlatego też, warto wykorzystywać jabłka w naszej codziennej kuchni. W poniższym artykule znajdziesz nie tylko wiele cennych informacji na temat niniejszych owoców, ale również poznasz przepis na pyszne ciasto bezglutenowe.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Dlaczego warto jeść jabłka;
  • Jak wykorzystać jabłka w naszej codziennej kuchni;
  • Jak przygotować smaczną szarlotkę bez glutenu.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, jabłka cenione były już przez wiekami. Bogactwo zawartych w nich witamin doceniali między innymi starożytni Grecy oraz Rzymianie. Chociaż dokładna zawartość poszczególnych składników odżywczych w nich zawartych, uzależniona jest od gatunku jabłek który wybieramy, wiemy, że zawarty w nich cenny błonnik jest w stanie doskonale wpłynąć na pracę naszych jelit, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych w ich obrębie. Dodatkowo, regularne spożywanie jabłek zapewnia skuteczną ochronę układu krążenia i odpowiedzialne jest za wsparcie funkcjonowania mózgu. Warto również wiedzieć, że zawarta w jabłkach witamina C może wspomóc naszą odporność, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na przeziębienia i choroby wirusowe.

Jak wykorzystać jabłka w naszej codziennej kuchni?

Chociaż zazwyczaj kojarzą nam się z deserami, jabłka możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Po pierwsze, bez przeszkód możemy dodać je do pożywnej owsianki lub płatków jaglanych. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, dodaj niniejsze owoce do mięsa z kurczaka lub indyka i zapiecz je w piekarniku. Z jabłek przygotujesz również pożywny mus dla najmłodszych dzieci oraz pyszny dżem na kanapki.

Jak przygotować smaczną szarlotkę bez glutenu?

Już niedługo sezon na jabłka rozpocznie się na dobre, dlatego też już dzisiaj warto zapoznać się z przepisem na przepyszną szarlotkę bez dodatku glutenu. Jak ją przygotować?

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania ciasta?

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania farszu jabłkowego?

  • 2kg jabłek (najlepiej antonówek);
  • Soku z jednej cytryny;
  • 3 łyżeczek płynnego miodu;
  • 2 łyżeczek mielonego cynamonu;
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego.

Sposób przegotowania:

Krok I: Wszystkie mąki wymieszaj ze sobą i przesyp je do wysokiej miski. Następnie dodaj do nich: proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy oraz masło;

Krok II: Wymieszaj wszystkie składniki w misce tak, aby powstała konsystencja kruszonki. Następnie dodaj do całości 2 jajka, szybko zagnieć ciasto, podziel je na dwie części, a następnie włóż do lodówki na około 60 minut;

Krok III: Obierz jabłka ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w plasterki;

Krok IV: Blachę (o wymiarach 20 na 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej pierwszą część ciasta oraz pokrojone jabłka;

Krok V: Skrop jabłka skokiem z cytryny, polej miodem oraz posyp je mielonym cynamonem i cukrem trzcinowym;

Krok VI: Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nim jabłka na blaszce;

Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim szarlotkę przez około 40-45 minut.

Nasza rada! Gorącą szarlotkę najlepiej podawać jest z gałką naturalnych lodów waniliowych.

Podsumowanie

Jabłka, choć nieco przez nas zapomniane, stanowią nie tylko doskonałe źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych, ale również pozwalają nam na odkrywanie nowych połączeń smakowych w codziennej kuchni. Wraz ze zbliżającą się jesienią, zadbajmy o to, aby w naszym menu znalazła się przynajmniej jedna porcja tych soczystych owoców.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.