Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni?

Wyrzucanie resztek jedzenia nie jest opłacalne, zwłaszcza że można wyczarować z nich przepyszne dania, a przy tym oszczędzić na kolejnych zakupach spożywczych.

Co najczęściej zalega w lodówce?

  • Części warzyw pozostałe z kanapek np. kawałek pomidora lub ogórka
  • Nie do końca zużyta zawartość puszek z konserwowy groszkiem czy kukurydzą
  • Resztki wysychającego sera żółtego
  • Skrawki wędlin i mięsa obiadowego
  • Sosy do pizzy

Jak wykorzystać resztki jedzenia?

  • Robimy zapiekankę – miksujemy wszystko, co mamy akurat pod ręką, czyli resztki kiełbasy, wędlin, serów, makaronów. Całość wsypujemy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i polewamy śmietaną. Danie obiadowe gotowe!
  • Szukamy przepisu na frittatę, czyli omlet z dodatkiem wędlin i warzyw. W sam raz na pożywne śniadanie lub kolację!
  • Jeśli często zostaje nam po obiedzie mięso, nie musimy na drugi dzień jeść go w tej samej wersji. Wystarczy pokroić usmażone wcześniej kotlety lub filety z kurczaka i zawinąć je w tortillę. Wraz z warzywami i sosem będzie smakować wyśmienicie!
  • Pozostałości zalegające w lodówce możemy wykorzystać także jako dodatki do dań makaronowych. Można w ten sposób stworzyć pyszny sos, który uzupełniony o mięso lub tuńczyka (w zależności czym dysponujemy) będzie idealnie komponował się z makaronem. Tak zyskamy tanie danie i nie zmarnujemy pożywienia.

 

Przepis na zapiekankę z resztek mięsa

 

Składniki:

25 dag makaronu świderki
40 dag mięsa z obiadu np. rolady schabowej, kotletów, filetów z kurczaka (wcześniej upieczonych lub usmażonych)
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
2 duże łyżki gęstej śmietany
2 duże łyżki majonezu
10 dag sera żółtego jaki mamy akurat w lodówce
przyprawy do smaku np. sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra
masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia

Wykonanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso jakim dysponujemy kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy drobno i mieszamy ją z makaronem, mięsem i pietruszką.

Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietaną oraz z przyprawami według uznania.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy delikatnie bułką tartą. Wysypujemy makaron z mięsem. Całość zalewamy jajkami i smarujemy po wierzchu majonezem. Posypujemy startym serem. Pieczemy 25 min w temp. 180 stopni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *