Wyrzucanie resztek jedzenia nie jest opłacalne, zwłaszcza że można wyczarować z nich przepyszne dania, a przy tym oszczędzić na kolejnych zakupach spożywczych.
Co najczęściej zalega w lodówce?
- Części warzyw pozostałe z kanapek np. kawałek pomidora lub ogórka
- Nie do końca zużyta zawartość puszek z konserwowy groszkiem czy kukurydzą
- Resztki wysychającego sera żółtego
- Skrawki wędlin i mięsa obiadowego
- Sosy do pizzy
Jak wykorzystać resztki jedzenia?
- Robimy zapiekankę – miksujemy wszystko, co mamy akurat pod ręką, czyli resztki kiełbasy, wędlin, serów, makaronów. Całość wsypujemy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i polewamy śmietaną. Danie obiadowe gotowe!
- Szukamy przepisu na frittatę, czyli omlet z dodatkiem wędlin i warzyw. W sam raz na pożywne śniadanie lub kolację!
- Jeśli często zostaje nam po obiedzie mięso, nie musimy na drugi dzień jeść go w tej samej wersji. Wystarczy pokroić usmażone wcześniej kotlety lub filety z kurczaka i zawinąć je w tortillę. Wraz z warzywami i sosem będzie smakować wyśmienicie!
- Pozostałości zalegające w lodówce możemy wykorzystać także jako dodatki do dań makaronowych. Można w ten sposób stworzyć pyszny sos, który uzupełniony o mięso lub tuńczyka (w zależności czym dysponujemy) będzie idealnie komponował się z makaronem. Tak zyskamy tanie danie i nie zmarnujemy pożywienia.
Przepis na zapiekankę z resztek mięsa
Składniki:
25 dag makaronu świderki
40 dag mięsa z obiadu np. rolady schabowej, kotletów, filetów z kurczaka (wcześniej upieczonych lub usmażonych)
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
2 duże łyżki gęstej śmietany
2 duże łyżki majonezu
10 dag sera żółtego jaki mamy akurat w lodówce
przyprawy do smaku np. sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra
masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia
Wykonanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso jakim dysponujemy kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy drobno i mieszamy ją z makaronem, mięsem i pietruszką.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietaną oraz z przyprawami według uznania.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy delikatnie bułką tartą. Wysypujemy makaron z mięsem. Całość zalewamy jajkami i smarujemy po wierzchu majonezem. Posypujemy startym serem. Pieczemy 25 min w temp. 180 stopni.