Gluten, to połączenie dwóch białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Występuje naturalnie w zbożach np. w pszenicy. Dieta bezglutenowa jest bardzo wymagająca. Osoby chcące na nią przejść muszą usunąć wszelkie produkty powstałe na bazie pszenicy, orkiszu, jęczmienia albo żyta. Sięgając po zamienniki warto wybrać te naturalne, czyli kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, tapiokę, amarantus, soczewicę, orzechy, mięso, owoce albo warzywa.Aby wyeliminować pieczywo, w którego składzie znajduje się gluten, nie trzeba całkowicie rezygnować z wypieków chlebowych. Wystarczy wypróbować kilka sprawdzonych przepisów, które prezentujemy poniżej:
CHLEB GRYCZANY
Składniki:
1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany
Przygotowanie:
Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

CHLEB GRYCZANO-RYŻOWY Z NASIONAMI CHIA
Składniki:
25 dag mąki gryczanej
15 dag mąki ryżowej
10 dag skrobi kukurydzianej
7 g suchych drożdży
łyżka cukru
2 łyżki nasion chia
1/2 szklanki pestek dyni
olej
sól
Przygotowanie:
Wymieszać oba rodzaje mąki, skrobię kukurydzianą, drożdże, cukier, nasiona chia, pestki dyni i łyżeczkę soli. Stopniowo wlewać 500-600 ml letniej wody i mieszać, aż składniki się połączą. Nakryć mokra ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 30 min, aż ciasto podwoi objętość.
Formę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wyłożyć ciasto, ponownie przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
CHLEB KUKURYDZIANY
Składniki:
25 dag mąki kukurydzianej
10 dag mąki z ciecierzycy
3 dag drożdży
2 łyżeczki brązowego cukru
5 dag siemienia lnianego
1/3 szklanki pestek słonecznika
2 łyżki sezamu
łyżeczka kminu rzymskiego
sól
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, 5 dag mąki kukurydzianej i 400 ml letniej wody. Przykryć, odstawić na 10-15 min. Połączyć resztę maki kukurydzianej i z ciecierzycy, siemię lniane, pestki słonecznika, kmin rzymski oraz łyżeczkę soli. Wlać rozczyn, wymieszać (jeśli trzeba, dolać wody – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykryć ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
Produkty potrzebne do wykonania chlebów bezglutenowych znajdziesz w sklepie cosdlazdrowia.pl
(źródło: przepisy inspirowane „Kuchnią bez glutenu”)