Yerba mate jako zamiennik kawy, dlaczego warto ją pić?

Skąd pochodzi i jakie właściwości w sobie skrywa? Odpowiedzi na te pytania oraz pozostałych informacji na temat Yerba mate szukaj w dalszej części tekstu.

Yerba mate przez wielu kojarzonajest z kawą lub czarną herbatą, za sprawą swoich właściwości. Nic w tym dziwnego, w końcu niniejszy napój najbardziej znany jest ze swojego działania pobudzającego. Dlatego też, może on stanowić idealne rozpoczęcie dnia, dla wszystkich tych osób, które z rana potrzebują zastrzyku energii. Uwielbiana przez Wojciecha Cejrowskiego i Papieża Franciszka – Yerba mate, co jeszcze powinniśmy o niej wiedzieć?

Yerba mate – czym jest i skąd pochodzi?

Yerba mate (nazywana również herbatą paragwajską) to napój, do którego wyrobu wykorzystuje się suszone i skruszone liście oraz łodygi ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina ta naturalnie występuje na terenach Ameryki Południowej, szczególnie w Urugwaju, Paragwaju oraz Argentynie. Ze swoich cennych właściwości zdrowotnych, niniejszy napój znany był już przed wiekami. To właśnie jemu przypisywano źródło niezwykłych możliwości fizycznych Indian.

Yerba mate – jakie ma właściwości?

Yerba mate zawiera w swoim składzie zarówno kofeinę, teobrominy, jak iteofiliny, czyli te substancje, które odpowiedzialne są za pobudzenie organizmu człowieka. Niemniej jednak, w odróżnieniu od kawy i herbaty, napój ten zawiera w sobie również zestaw innych, wartościowych składników odżywczych. W porcji Yerba mate znajdziemy zarówno witaminy z grupy B, witaminę A, C oraz E. Ponadto, wprowadzając niniejszy napój do naszej codziennej diety, będziemy w stanie dostarczyć do organizmu cenne minerały, takie jak magnez, potas oraz mangan.

Za sprawą witamin i minerałów w niej zawartych, herbata paragwajska jest w stanie pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu, między innymi poprzez:

  • Zwiększenie naszych zdolności do koncentracji oraz do pracy umysłowej;
  • Podniesienie naszego nastroju;
  • Obronę naszego organizmu przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego;
  • Wspomaganie procesu odchudzania;
  • Zmniejszenie poziomu złego cholesterolu w organizmie;
  • Usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

Yerba Mate – jak zaparzyć ją w odpowiedni sposób?

Parzenie Yerba Mate związane jest ze ścisłym rytuałem. Aby zrobić to w odpowiedni sposób, niezbędny jest nam specjalny sprzęt. Przede wszystkim,odpowiednie naczynie nazywane matero oraz słomka (a właściwie bambusowa rurka), znana jako bombolia. W celu odpowiedniego zaparzenia liści ostrokrzewu paragwajskiego, należy zalać je niewielką ilością gorącej (o temperaturze około 80-70 stopni) wody.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *