Zalety i wady oleju kokosowego – spór wokół oleju kokosowego


Naturalny olej kokosowy to źródło witamin, czy złego cholesterolu? W poniższym artykule przedstawione zostaną najważniejsze zalety i wady niniejszego produktu. Postaramy się również odpowiedzieć na pytanie, czy olej kokosowy może być szkodliwy?

Olej kokosowy to produkt, który coraz częściej zastępuje w naszych domach inne tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Jednakże, czy zdajemy sobie sprawę z tego jaki wpływ na nasze zdrowie może wywrzeć niniejszy produkt?  Wraz z rosnącą popularnością oleju kokosowego spore grono dietetyków i znawców zdrowego żywienia podjęło się zgłębienia jego właściwości. Wielość badań doprowadziła do wykreowania setek opinii, czego rezultatem okazało się powstanie obozu zwolenników i przeciwników oleju kokosowego. Kto ma rację?

Olej kokosowy WŁAŚCIWOŚCI i CHARAKTERYSTYKA

Olej kokosowy na wiele właściwości (nazywany również tłuszczem lub masłem kokosowym) to produkt wytwarzany bezpośrednio z miąższu orzecha kokosowego, uzyskiwany najczęściej w procesie zimnego tłoczenia (w temperaturze poniżej 26oC). Niniejszy produkt od wielu lat cieszy się ogromną popularnością konsumentów i znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji naszej skóry oraz włosów. Wśród licznych właściwości niniejszego produktu znajdziemy jego zbawienny wpływ na proces odchudzania oraz działanie głęboko nawilżające i regenerujące skórę. Olej kokosowy z łatwością możemy nabyć zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w popularnych marketach.

Matcha herbata zielona (tee) – właściwości zdrowotne
Naturalny olej kokosowy to źródło witamin, czy złego cholesterolu? W poniższym artykule przedstawione zostaną najważniejsze zalety i wady niniejszego produktu. Postaramy się również odpowiedzieć na pytanie, czy olej kokosowy może być szkodliwy? Olej kokosowy to produkt, który coraz częściej zastępuje w naszych domach inne tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Jednakże, czy zdajemy sobie sprawę z […]

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

Czynnikiem niezwykle istotnym, a przy tym wpływającym na jakość i właściwości niniejszego produktu, jest sposób jego tłoczenia. Na rynku obecnie możemy kupić zarówno olej zimnotłoczony (uznawany za zdrową formę) oraz olej rafinowany, w którego produkcji wykorzystywane są nierzadko szkodliwe dla naszego organizmu środki chemiczne. Jaki olej kokosowy wybrać rafinowany czy nierafinowany?

 

ZALETY oleju kokosowego

Na podstawie opinii licznych ekspertów oraz badań naukowych przeprowadzonych przez zwolenników oleju kokosowego możemy wywnioskować, iż niniejszy produkt posiada szereg właściwości zbawiennie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wśród największych zalet oleju kokosowego możemy wyróżnić:

  • Obecność w jego składzie kwasu laurynowego, który wykazuje silne działanie bakteriobójcze oraz wzmacniające odporność organizmu;
  • Obecność w jego składzie kwasu kaprylowego odpowiedzialnego za przeciwdziałanie chorobom o podłożu grzybiczym lub bakteryjnym;
  • Zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego;
  • Właściwości odpowiedzialne za wsparcie prawidłowego funkcjonowania tarczycy;
  • Wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy i chorób otępiennych w przyszłości;
  • Zbawienny wpływ na stan naszej skóry oraz włosów.
  • Według niektórych badań, spożywanie oleju kokosowego może również doprowadzić do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.

 Zalety oleju kokosowego

Olej kokosowy a odchudzanie?

Mimo tego, iż olej kokosowy bez wątpienia jest substancją o wysokiej zawartości kalorycznej, niniejszy produkt nie odkłada się w tkance tłuszczowej i szybko przetwarzany jest na energię niezbędną do codziennego funkcjonowania. Ponadto, olej kokosowy wywołuje u nas poczucie sytości, które z kolei chroni nas przed spożywaniem słodkich przekąsek między posiłkami.

 

WADY oleju kokosowego

W świetle niektórych badań naukowych, olej kokosowy może wykazywać zdolność do podnoszenia poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) w naszym organizmie. Wszystko to za sprawą obecności w jego składzie wspomnianego wyżej kwasu laurynowego, który odpowiedzialny może być za wywoływanie nieprawidłowości w funkcjonowaniu naszego układu krążenia.

 

Olej kokosowy a cholesterol?

Przed częstym spożywaniem oleju kokosowego powinny wzbraniać się osoby zmagające się z chorobami serca, w tym miażdżycą oraz chorobą niedokrwienną serca.

 

Olej kokosowy OPINIE

Spór wokół niniejszego produktu wywołany został poprzez stwierdzenie w jego składzie wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które doprowadzić mogą do licznych chorób układu krążenia. Niemniej jednak, nadal większość naukowców i dietetyków uważa olej kokosowy za zdrowy zamiennik tłuszczów, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Potwierdzeniem niniejszych opinii może być znikomy odsetek chorób serca stwierdzony u mieszkańców wysp Pacyfiku, u których olej kokosowy odgrywa niezwykle ważną rolę w codziennej diecie.

 

Olej kokosowy zimnotłoczony niezaprzeczalnie jest produktem zbawiennie wpływającym na wygląd naszej skóry oraz włosów. Jego stosowanie może również wywrzeć pozytywny wpływ na metabolizm oraz układ odpornościowy. Nie należy jednak zapominać o wadach oleju kokosowego i w związku z tym, do jego stosowania należy podchodzić z dozą ostrożności oraz nutą zdrowego rozsądku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *