Zalety spożywania ekologicznych warzyw i owoców

Robiąc zakupy coraz częściej możemy spotkać się ze sklepami lub stoiskami oferującymi ekologiczne warzywa i owoce, które nie wyglądają tak atrakcyjnie i dorodnie, jak produkty pochodzące z masowych upraw. Zastanawiasz się dlaczego mimo tej różnicy warto postawić na żywność uprawianą zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego? Odpowiedzi na to pytanie szukaj w dalszej części artykułu.

Po pierwsze, jak donoszą wyniki wielu naukowych badań, ekologiczne warzywa i owoce zawierają w swoim składzie większe ilości prozdrowotnych składników. Należy tu wymienić chociażby przeciwutleniacze, które niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników, skutecznie obniżają ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, jak miażdżyca czy nowotwory. Produkty ekologiczne w porównaniu do żywności konwencjonalnej stanowią także bogatsze źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu.

Niewątpliwą zaletą ekologicznych warzyw i owoców jest także gwarancja ich bezpieczeństwa i jakości. Decydując się na kupno produktów z ekologicznych gospodarstw mamy pewność, że są one wolne od pestycydów czy rakotwórczych metali ciężkich, jak kadm, ołów czy rtęć. W związku z tym możemy bez obaw podawać je nawet małym dzieciom.

Ważną kwestią dotyczącą ekologicznej uprawy warzyw i owoców jest również fakt, że przyczynia się ona do zachowania równowagi środowiska i gleby a także zapewnia bioróżnorodność życia. Tym samym wybierając żywność ekologiczną dbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale i o czystość wód, gleby i powietrza.

Warto także dodać, że wyższa cena ekologicznych warzyw i owoców wynika z faktu, że ich uprawa nie jest tak dochodowa, jak produkcja żywności konwencjonalnej. Wynika to z faktu, że rolnicy uprawiający ziemię metodami zgodnymi z zasadami rolnictwa ekologicznego nie mogą liczyć na wysokie plony ani wspomagać się chemicznymi środkami roślin, co znacząco podnosi koszty. Jeżeli więc nie chcemy przepłacać, warto zacząć zaopatrywać się u lokalnych rolników, którzy często sprzedają swoje plony na targach za cenę dużo niższą niż w sklepach. Pamiętajmy jednak, by przed zakupem zapytać o pochodzenie i sposób uprawy oferowanych produktów. Ważne jest, by mieć stuprocentową pewność, że warzywa czy owoce, które kupiliśmy pochodzą od sprawdzonego dostawcy, a ich uprawa była w pełni zgodna z zasadami rolnictwa ekologicznego.

 

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.