Zdrowa, czerwona kapusta. Sprawdź, czego o niej nie wiesz!

Uwielbiana przez Polaków kapusta to nieodłączny element niedzielnych obiadów. Zdecydowanie najczęściej sięgamy po białą kapustę, podczas gdy pod ręką jest też inna- czerwona. Niewiele osób wie, że jest pochodzi ona z wybrzeży Morza Śródziemnego, a jej walory smakowe i zdrowotne docenili już starożytni Grecy i Rzymianie.

Czy wiesz, że…
To rejon Morza Śródziemnego uznaje się za miejsce, w którym pojawiły się pierwsze uprawy czerwonej kapusty, nazywanej „dziką”. Co ciekawe, uprawiano ją już w starożytnej Grecji i Rzymie, a mieszkańcy tych terytoriów potrafili docenić jej kunszt i wartości odżywcze tego warzywa. Jednak dopiero w XVIII wieku czerwona kapusta zaczęła swoim smakiem podbijać kolejne obszary Europy.
Dzisiaj czerwona kapusta gości w kuchniach na całym świecie. Podkreśla się jej smak i właściwości zdrowotne, jednak trzeba przyznać, że nigdy jeszcze nie udało się jej przebić sławy, jaką cieszy się jej kuzynka- biała kapusta.

SDC13704

Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty
Czy wiecie dlaczego warto sięgnąć po czerwoną kapustę w swojej codziennej diecie?
Udowodniono, że czerwona kapusta chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i pomaga w przyswajaniu witaminy C. Charakteryzuje się też działaniem przeciwalergicznym i przeciwnowotworowym. Wzmacnia naczynia krwionośne i jest źródłem witaminy E, witaminy C oraz witamin z grupy B. Czerwona kapusta dostarcza też wielu mikro- i makroelementów i stanowi cenne źródło magnezu i cynku.

IMG_5920ab

Czerwona kapusta w kuchni polskiej
W kuchni polskiej czerwona kapusta duszona jest bardzo popularna. Najlepiej smakuje wyśmienicie z dodatkiem oleju, cebuli lub goździków. Tak przyrządzona kapusta to pyszny sposób na surówkę do dania obiadowego, ale także smaczna, samodzielna przekąska.
Czerwona kapusta, nazywana też „modrą kapustą” jest też stałym elementem menu na przyjęciach. Szczególną popularnością cieszy się, jako element tzw. półmiska z sałatkami, w ramach weselnego poczęstunku. Wspaniale smakuje zarówno z tradycyjnym schabowym, jak i daniem z dziczyzną.

Czerwona kapusta jest nie tylko pyszna i zdrowa. Ze względu na swój nietuzinkowy kolor może też stanowić piękną, stołową dekorację.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.