Zapiekanka makaronowa z warzywami to danie obiadowe, które nie sprawi trudności nawet kuchennym amatorom. Wcale to nie oznacza jednak, że potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu nie może smakować równie dobrze jak wykwintny posiłek jedzony w najlepszej restauracji w mieście…
Kolorowe danie, ozdobione orzeszkami i wielobarwnymi warzywami powinno posmakować również dzieciom, a przy okazji dostarczy im cennych witamin.
Propozycja ta wpisze się również w menu wegetarian i wegan, ponieważ do jej przyrządzenia nie użyto produktów pochodzenia zwierzęcego.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI
Składniki:
- 200 g makaronu żytniego
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula,
- 2 szklanki skrojonych, dojrzałych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki pokrojonej kolendry
- garść orzechów nerkowca
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta, aby był al dente. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę oraz czosnek kroimy na drobno i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana, wraz ze skórką. Następnie wsypujemy pomidory, całość przykrywamy i dusimy przez ok. 7 min. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec duszenia doprawiamy kolendrą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany makaron i przykrywamy go warstwą warzyw. Zapiekankę posypujemy orzechami nerkowca i pieczemy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Zalety dania
- szybkie i proste
- można przygotować je z „resztek” produktów
- nadaje się do szkoły i pracy (można pakować je do pudełka)