Zapiekanka makaronowa z warzywami i orzechami – przepis na dziś!

Zapiekanka makaronowa z warzywami to danie obiadowe, które nie sprawi trudności nawet kuchennym amatorom. Wcale to nie oznacza jednak, że potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu nie może smakować równie dobrze jak wykwintny posiłek jedzony w najlepszej restauracji w mieście…

Kolorowe danie, ozdobione orzeszkami i wielobarwnymi warzywami powinno posmakować również dzieciom, a przy okazji dostarczy im cennych witamin.

Propozycja ta wpisze się również w menu wegetarian i wegan, ponieważ do jej przyrządzenia nie użyto produktów pochodzenia zwierzęcego.

 ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 200 g makaronu żytniego
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula,
  • 2 szklanki skrojonych, dojrzałych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki pokrojonej kolendry
  • garść orzechów nerkowca

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta, aby był al dente. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Cebulę oraz czosnek kroimy na drobno i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana, wraz ze skórką. Następnie wsypujemy pomidory, całość przykrywamy i dusimy przez ok. 7 min. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec duszenia doprawiamy kolendrą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany makaron i przykrywamy go warstwą warzyw. Zapiekankę posypujemy orzechami nerkowca i pieczemy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zalety dania

  • szybkie i proste
  • można przygotować je z „resztek” produktów
  • nadaje się do szkoły i pracy (można pakować je do pudełka)

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.