Zasady zdrowej diety. Tych produktów lepiej ze sobą nie łączyć.

Zdrowe odżywanie to także odpowiednie komponowanie posiłków. Istnieją takie połączenia produktów żywnościowych, których powinieneś unikać jak ognia. Mogą one sprawić, że cały posiłek straci cenne wartości odżywcze, a nawet wpłynie niekorzystnie na nasz organizm. Krąży jednak wiele mitów na ten temat. Dowiedz się, których produktów nie należy ze sobą łączyć. Lepiej spożywać je oddzielnie.

  • Ogórek i pomidor
  • Wino do czerwonego mięsa?
  • Pomidor i biały ser, czyli nie taki diabeł straszny
  • A może herbatka do ciasta?
  • Herbata z cytryną na przeziębienie i wszelkie smutki
  • Ryby nie lubią oleju słonecznikowego
  • Obiad jak u babci, czyli ziemniaki okraszone masłem
  • Ciasto drożdżowe i czosnek
  • Grzyby i alkohol – zabójcze połączenie
  • Nie wszystkie warzywa pasują do ryby
  • Nie wszystkie owoce łączą się z mlekiem
  • Kanapka z dżemem lub marmoladą?
  • Owoce i warzywa, które nie lubią towarzystwa
Nie wszystkie warzywa pasują do ryby

Komponowanie posiłków – ogórek i pomidor.

To chyba jedno z najbardziej popularnych połączeń. Warzywa, które znajdziemy niemal w każdej sałatce. Chętnie kładziemy plasterek pomidora i ogórka na kanapkach, bo przecież to samo zdrowie. Czy aby na pewno? Nie do końca. Jednym ze składników, które znajdziemy w ogórku, jest askorbinaza. Związek ten jest odpowiedzialny za utlenianie witaminy C. To powoduje, że w połączeniu z innymi warzywami, które są źródłem tej witaminy cała potrawa traci na wartości. Prawda jest jednak taka, że to oddziaływanie uaktywnia się dopiero po dłuższym czasie. Oznacza to, że warzywną sałatę lub kanapkę z ogórkiem i pomidorem powinniśmy spożyć najlepiej zaraz po przygotowaniu. Połączenie to nie jest więc całkowicie zakazane.

Wino do czerwonego mięsa?

Koneserzy alkoholowych trunków doskonale wiedzą, że wołowina, wieprzowina i dziczyzna idealnie komponują się z czerwonym winem, koniecznie wytrawnym. Niestety dietetycy mają na ten temat odmienne zdanie. Mięso jest doskonałym źródłem żelaza. Pierwiastek ten jest niezbędny do przebiegu kluczowych procesów biologicznych zachodzących w naszym organizmie. Uczestniczy w transporcie tlenu do wszystkich komórek. Garbniki, które zawarte są w wninie ograniczają wchłanianie tego pierwiastka z przewodu pokarmowego. Dlatego też lepiej wypić lampę ulubionego wina do potraw bezmięsnych.

Pomidor i biały ser, czyli nie taki diabeł straszny

Niektórzy twierdzą, że takie połączenie oddziałuje niekorzystnie na nasz układ stawowy. Wszystko za sprawą licznych kwasów zawartych w pomidorze, które łączą się z wapniem. W ten sposób powstają nierozpuszczalne kryształki, które mają odkładać się w stawach i wywoływać dolegliwości bólowe. Nie ma jednak wystarczających badań naukowych, które by to potwierdzały. Oznacza to, że połączenie pomidora i białego sera jest dopuszczalne.

A może herbatka do ciasta?

Świeżutkie ciasto drożdżowe, a do tego filiżanka mocnej, czarnej herbaty? Wydawałoby się, że to połączenie idealne. Niekorzystne działanie tego duetu wynika z obecności w herbacie garbników, które nie tylko odpowiadają za jej gorzki smak, ale także ograniczają wchłanianie białek i witaminy B z przewodu pokarmowego. To właśnie te składniki dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając ciasto drożdżowe. Co więcej, garbniki, wiążą najważniejsze dla organizmu pierwiastki tj. wapń, magnez, żelazo i miedź. Do ciasta drożdżowe lepiej wypić więc inny napój. Kawa również nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ w niej także występują garbniki.

Herbata z cytryną na przeziębienie i wszelkie smutki

Herbata z cytryną na przeziębienie i wszelkie smutki

Takie połączenie znane jest nie od dzisiaj. Nasze babcie stosowały herbatę z cytryną jako panaceum na wszelkie infekcje. Obecnie taki napój podawany jest niemal we wszystkich zakątkach świata. Sama herbata nie wywołuje negatywnych skutków zdrowotnych, ale w połączeniu z cytryną może sporo namieszać. Winowajcą jest glin zawarty w herbacie, który pod wpływem soku z cytryny zamienia się w cytrynian glinu. Sam glin nie jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu, ale cytrynian glinu już tak. Przyjmuje się, że nadmiar tego pierwiastka może prowadzić do kłopotów z pamięcią, a nawet zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Nie oznacza to jednak, że należy rezygnować z picia herbaty z cytryną. Wystarczy dodać sok z cytryny lub jej plasterek już po wyjęciu fusów, lub torebki z herbatą.

Ryby nie lubią oleju słonecznikowego – komponowanie posiłków

Jedną z podstawowych zasad zdrowej diety jest zachowanie korzystnego stosunku kwasów omega 3 do omega 6, które dostarczamy organizmowi razem z pożywieniem. Ryby morskie są prawdziwą skarbnicą kwasów tłuszczowych omega-3, które nie tylko dbają o nasze stawy i układ nerwowy, ale także pozwalają cieszyć się dobrą kondycją i zdrowiem przez długi czas. Natomiast olej słonecznikowy jest źródłem kwasów omega-6. Jeśli w naszym organizmie jest niedobór kwasów omega-3, to te zawarte w oleju tłumią działanie tych, które dostarczamy organizmowi, spożywając ryby morskie. Dlatego też unikajmy smażenia ryb na oleju. Najlepszym pomysłem jest grillowanie ich lub pieczenie. Nie powinno się także łączyć ryb z majonezem i sosem winegret. Jeśli kupujemy ryby i przetwory rybne w puszce, zawsze sprawdzajmy skład umieszczony na opakowaniu przez producenta. Najlepiej wybierać te w sosie własnym lub oliwie.

Obiad jak u babci, czyli ziemniaki okraszone masłem

Również bardzo popularne połączenie, które gości na polskich stołach od lat. Zarówno ziemniaki, jak i masło spożywane oddzielnie mają wartość energetyczną, która jest do zaakceptowania nawet przez osoby na diecie. Jeśli jednak je połączymy, otrzymamy prawdziwą bombę kaloryczną! Z czego to wynika? Ziemniaki dostarczają naszemu organizmowi głównie węglowodanów. Mają dość wysoki indeks glikemiczny i powodują gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi. To natomiast mobilizuje trzustkę dużej ilości insuliny, która wpływa na poziom glukozy i magazynowanie tłuszczy dostarczanych z pożywieniem. Dlatego też spożywanie ziemniaków z masłem może zaszkodzić naszej figurze.

Obiad jak u babci, czyli ziemniaki okraszone masłem

Ciasto drożdżowe i czosnek

Czosnek to pogromca bakterii i wirusów. Dlatego tak chętnie nasze babcie dodawały go do domowych syropów. Niestety wpływa on również niekorzystnie na grzyby, więc ciasto drożdżowe z jego dodatkiem może nie wyrosnąć. Jednak wytrawne wypieki z dodatkiem czosnku są o wiele bardziej aromatyczne. Czy musimy z niego rezygnować? Istnieje sprawdzony sposób na połączenie tych składników. Zamiast dodawać czosnek przed pieczeniem, natrzyj potrawę ząbkiem czosnku już po obróbce termicznej. To pozwoli zachować niepowtarzalny aromat dania, a jednocześnie zagwarantuje, że wypiek będzie udany.

Komponowanie posiłków z alkoholem. Grzyby i alkohol – zabójcze połączenie.

Grzyby nie łączą się z żadnym alkoholem. Popijanie dania z dodatkiem grzybów winem, piwem lub wódką może się skończyć tragicznie. Alkohol powoduje ścinanie się białek zawartych w grzybach. To sprawia, że stają się one niestrawne. W najlepszym wypadku może to doprowadzić do problemów trawiennych. W najgorszym nawet do śmierci. Szczególnie niebezpieczny jest gatunek grzyba zwany czernidłakiem pospolitym. Zawiera on koprynę – związek, który uniemożliwia rozkład alkoholu w ludzkim organizmie. Co więcej, działa on nawet do dwóch dni po spożyciu grzybów. Wystarczy kilka kropli alkoholu, by pożegnać się z życiem.

Komponowanie posiłków – nie wszystkie warzywa pasują do ryby

Surówka warzywna do ryby? Tak, ale uważaj jakie składniki do niej dodajesz. Ryba jest źródłem jodu, który odgrywa bardzo ważną rolę. Jest niezbędny do zachowania zdrowej tarczycy. Niektóre warzywa mogą jednak zaburzać jego wchłanianie. Należą do nich: brokuły, brukselka, kapusta. Osoby, które cierpią na niedobory jodu powinny unikać takich połączeń. W pozostałych przypadkach spożycie ryby z wyżej wymienionymi warzywami nie powinno przynieść negatywnych skutków.

Nie wszystkie owoce łączą się z mlekiem

Komponowanie posiłków na śniadanie kończy się zwykle szybkim połączeniem mleka i owoców z płatkami. Do porannej owsianki lub płatków śniadaniowych chętnie dodajemy ulubione owoce. Są one przecież źródłem wielu witamin i powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej. Nie wszystkie jednak możemy spożywać z mlekiem i produktami zbożowymi. Wszystkie kwaśne owoce wpływają niekorzystnie na enzymy odpowiedzialne za trawienie węglowodanów. Dodatek kwasu do mleka sprawia, że białko w nim zawarte szybko się ścina i staje się ciężkostrawne. Nie oznacza to, że musimy rezygnować z owoców do śniadania. Wystarczy, że zachowamy pewien odstęp czasowy. Owoce lub sok jedzmy 30 minut przed daniem mlecznym, lub 2 godziny po nim.

Kanapka z dżemem lub marmoladą?

Kolejny duet, który prowadzi do nagłego skoku poziomu cukru we krwi. Wyrzut insuliny sprawia, że czujemy się przemęczeni i ociężali. Okazuje się, że posiłek, który miał być energetyczny przynosi odwrotny skutek. Częste spożywanie takiej kompozycji sprawi, że trzustka będzie nadmiernie obciążona, co może doprowadzić do powstania insulinooporności. Ten proces można jednak spowolnić. Wystarczy posmarować chleb tłuszczem.

Komponowanie posiłków z owoców i warzyw, które nie lubią towarzystwa

Istnieją takie owoce i warzywa, które powinny być spożywane bez dodatków. Dotyczy to m.in. melonów i arbuzów. Nie tolerują one swojego towarzystwa i takie połączenie może doprowadzić do problemów trawiennych. Unikajmy również spożywania ananasów z nabiałem (mlekiem, jogurtami). To samo dotyczy cytryny. Nie lubi ona towarzystwa mlecznych przetworów. Nie toleruje także dodatku ogórków i pomidorów. Kukurydza nie powinna być spożywana razem z daktylami i bananem. Natomiast pomidorów i bakłażana lepiej nie dodawać do sałatki ze świeżym ogórkiem. Wszystkie wskazane powyżej połączenia mogą źle wpłynąć na nasz układ pokarmowy, a także zakłócić wchłanianie cennych substancji odżywczych.

Ogólna zasada dotycząca komponowanie posiłków i zdrowego odżywiania brzmi „im prościej, tym lepiej”. Spożywajmy więc posiłki złożone z małej ilości składników, ale dobrej jakości. Możemy je urozmaicać dodatkiem świeżych ziół i przypraw. To wspomoże trawienie i nada charakteru potrawie. Unikajmy wskazanych powyżej połączeń, ponieważ mogą one przynieść więcej szkody niż pożytku. Zdrowa dieta opiera się na prostocie.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *