Zawartość cukru w cukrze – na przykładzie różnych cukrów i słodzików

Czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego zwykły biały cukier zaliczany jest do najgorszych cukrów? Dlaczego z mniejszym wyrzutem sięgamy po cukier trzcinowy czy kokosowy? Dlaczego dietetycy polecają zamiast cukru używać ksylitolu czy erytrolu?
Poniższa grafika powinna Ci wszystko wyjaśnić. Zawarliśmy w niej 3 ważne aspekty, którymi powinniśmy się kierować podczas kupowania cukru:
– ilość cukru
– ilość kalorii
– IG – indeks glikemiczny (to wskaźnik, który informuje o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Odniesieniem jest glukoza, IG=100)
Wszystkie te wartości podane są dla 100g produktu.

Przykład:
– cukier biały w 100g produktu – zawiera 99 g cukru, co przekłada się na 405 kalorii, a indeks glikemiczny to aż 70, czyli bardzo wysoko.
– cukier trzcinowy na 100g produktu – zawiera również 99g cukru, ale już o kilka kalorii mniej niż biały cukier, bo 396 kcal. IG wciąć jest wysokie bo aż 64.
erytrol na 100g produktu – nie zawiera w ogóle cukru, więc nie ma też kalorii, a indeks glikemiczny jest równy 0

Przeanalizujcie tabelkę i wybierzcie cukier najbardziej odpowiedni dla Was. A może podejmiecie wyzwanie i zrezygnujecie z używanie cukru np. przez tydzień? Powodzenia.

cukry i słodziki

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.