Osoby dbające o swoją kondycję fizyczną nie powinny zapominać o odżywianiu odpowiednim dla ich stylu życia.Ilość dostarczanej energii zależy do wieku oraz płci i wynosi dla kobiet około 2300 – 3000 kcal, a dla mężczyzn 2600-3800 kcal. Przede wszystkim należy pamiętać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości białka roślinnego (zwłaszcza groch i fasola) i zwierzęcego (przetwory mleczne, mięso ryby), węglowodanów złożonych (ciemne, nieprzetworzone pieczywo, kasze, makarony, owoce), warzyw oraz tłuszczów zwłaszcza roślinnych (oliwa z oliwek czy olej słonecznikowy).I tak np.proponuję Wam przykładowe menu:
Poniedziałek
Śniadanie
Dwie kromki chleba pszennego z masłem i serkiem żółtym
pomidor
Szklanka sok z czarnych porzeczek
II Śniadanie
Omlet z dżemem
Obiad
Bitki cielęce w pomidorach z ziemniakami
Mizeria z jogurtem
Szklanka kompotu z wiśni
Podwieczorek
Ananas w puszce (300 g)
Kolacja
Płatki owsiane na mleku
Wtorek
Śniadanie
2 kromki chleb razowego z masełkiem i szybką wiejską
Ogórek kiszony
Filiżanka kawy zbożowej na mleku
Drugie śniadanie
Herbata zielona
sałatka jajeczna (200 g)
Pieczywo chrupkie graham
Obiad
Zupa szpinakowa z ziemniakami
Schab pieczony z ziemniaki puree
Selery z marchewką / 150 g
Podwieczorek
Koktajl z maślanki i śliwek
Kolacja
Sałatka z tuńczyka / 300 g
Dwie kromki chleba wieloziarnistego
Środa
Śniadanie
Twarożek z rzodkiewką
Bułka pszenna
Szklanka mleka 2%
Drugie śniadanie
Koktajl z mleka i truskawek
Obiad
Barszcz ukraiński (400 g)
Bitki wołowe w jarzynach z kasza jęczmienną
Surówka z czerwonej kapusty
Podwieczorek
Banan / 200 g 1
Serek homogenizowany waniliowy
Kolacja
Jogurt z kiełkami pszenicy / 300 g
Brzoskwinia / 250 g
Czwartek
Śniadanie
Chleb graham – dwie kromki
Jajecznica z 2 jaj
II Śniadanie
Serek truskawkowy
Obiad
Ryba w warzywach (po grecku) z ryżem
Zupa koperkowa (400 g)
Podwieczorek
Budyń czekoladowy
Kolacja
3 bułki mleczne z miodem
Piątek
Śniadanie
Chleb graham – dwie kromki
Ser twarogowy ze szczypiorkiem
II Śniadanie
Jogurt bananowy
Arbuz
Obiad
Zupa ziemniaczana na przecierze z warzyw (400 g)
Kasza zapiekana z pieczarkami (300 g)
Podwieczorek
Kisiel truskawkowy
Kolacja
Makaron zapiekany z musem jabłkowym (400 g)
Sobota
Śniadanie
Dwie bułki pszenne zwykłe
Pasta kanapkowa z kurczaka
Zielona sałata
II Śniadanie
Jabłko
Jogurt morelowy
Obiad
Zapiekanka z kurczaka i warzyw (500 g )
Szklanka kompotu z wiśni
Podwieczorek
Sałatka owocowa (400 g)
Sok marchew, jabłko, malina/ 300 g
Kolacja
Sałatka z twarogu z selerami / 220 g
Chleb graham / 80 g
Masło ekstra / 5 g
Kawa zbożowa na mleku / 250 g
Niedziela
Śniadanie
Płatki kukurydziane z mlekiem (500 g)
Brzoskwinia
Drugie śniadanie
Banan
Serek waniliowy
Obiad
Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym (250 g)
Szklanka soku brzoskwiniowo-pomarańczowego
Podwieczorek
Mus jabłkowy
Kefir 1.5%
Kolacja
Chleb graham – dwie kromki
Paprykarz
Ogórek kiszony