Ryby, to źródło cennych kwasów tłuszczowych Omega-3, dlatego powinny uzupełniać codzienną dietę i znaleźć się na talerzu co najmniej raz, a najlepiej dwa razy w tygodniu. W zależności od gatunku zawierają też witaminy m.in. A i D. Ryby bałtyckie, stanowią bogactwo białka, a dorsz jest dodatkowo rybą bardzo chudą.
Siemię lniane jest zasobne w błonnik pokarmowy, magnez, żelazo, kwas foliowy i wiele witamin – z grupy B i witaminę E.
Połączenie dorsza z siemieniem, to zdrowa kompozycja, warta wypróbowania, jeśli akurat brak Ci fantazji i pomysłu na dzisiejszy obiad.
Dorsz w siemieniu lnianym – przepis BEZGLUTENOWY
Składniki:
50 dag filetów z dorsza
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
1 lub 2 jajka
10 dag ryżu
1/2 szklanki majonezu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypioru
cytryna
olej kokosowy
1-2 łyżki kawioru
suszony estragon
sól
pieprz
Wykonanie:
Szczypior umyć, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Połączyć majonez z jogurtem, czosnkiem i sokiem z 1/2 cytryny, doprawić solą oraz pieprzem, odstawić do lodówki. Ryż ugotować na sypko.
Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Wymieszać łyżeczkę estragonu oraz siemię lniane.
Rybę panierować w mące kukurydzianej, roztrzepanych jajkach oraz siemieniu lnianym. Włożyć na rozgrzany ogień, usmażyć z obu stron na złoto. Na talerze nałożyć ryż i dorsza. Polać sosem, posypać szczypiorem, udekorować kawiorem. Smacznego!
(źródło: przepis inspirowany „Kuchnią bez glutenu”)