Zdrowa Wielkanoc czyli jajka na przeglądzie

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. W tym roku, tak jak w poprzednim, świętowanie będzie odbywać się w nieco mniejszym gronie, a naszym największym życzeniem nadal jest zdrowie i powrót do normalności. Nie należy jednak zapominać, że Wielkanoc to czas radości, związany nie tylko ze świętami, ale także nadejściem wiosny. A czym byłyby święta bez wielkanocnych jajek, które symbolizują początek nowego życia? Warto jednak wiedzieć, że niniejszy produkt stanowi nie tylko doskonałą podstawę do wykonania kolorowych pisanek, ale także prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Jakie witaminy skrywają w sobie jajka i jak wykorzystać je w naszej wielkanocnej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie wartości odżywcze skrywają w sobie jajka?
  • Jak często można jeść jajka?
  • Jak wykorzystać jajka w wielkanocnej kuchni?
Jakie wartości odżywcze skrywają w sobie jajka?

Jakie wartości odżywcze skrywają w sobie jajka?

Jajka to bez wątpienia jedne z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Znajdziemy w nich całą masę cennych dla zdrowia składników odżywczych, wśród których należy zwrócić szczególną uwagę na białko, które jest niepowtarzalnym źródłem niezbędnych aminokwasów. Ponadto, jajka są dobrym źródłem witamin takich jak: Kwas foliowy oraz Witaminy A, E i D.

A ponadto jajka zawierają cenne minerały, takie jak: Wapń, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Selen i Fluor.

Warto wiedzieć, że większość witamin i minerałów jajek pochodzi z żółtka. Pomimo, że jest ono także źródłem cholesterolu, żółtko nie wpływa w sposób wysoce szkodliwy na ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych w przyszłości. Co ciekawe, wartość odżywcza jaj uzależniona jest od metod chowu kur oraz jakości podawanego im pokarmu. Nie bez znaczenia jest także rasa niosek. Badania naukowe potwierdzają, że w im lepszych warunkach chowane są kury, tym lepsza jest wartość odżywcza jajek. Kury chowane na wolnym wybiegu mają dostęp do innych pokarmów niż pasza, takich jak bezkręgowce chowane w glebie. To wpływa na zwiększenie ilości białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a nawet na lepszy profil kwasów tłuszczowych. Natomiast zawartość witaminy D w jajkach uzależniona jest od dostępu kur do światła słonecznego.

Jakie wartości odżywcze skrywają w sobie jajka?

Jak często można jeść jajka?

Wokół tematu jajek jeszcze do niedawna było wiele kontrowersji. Wszystko to za sprawą zawartego w żółtkach cholesterolu. Warto jednak wiedzieć, że żółtko jaja jest nie tylko źródłem tłuszczu, ale także lecytyny odpowiedzialnej za rozpraszanie komórek cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju blaszek miażdżycowych. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami, możemy spożywać od 10 do nawet 12 jajek tygodniowo. Ważne jest jednak, aby stanowiły one element zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia. Dzięki temu, jajka będą w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw niezbędnych składników, w tym witaminy (zwłaszcza witaminy D) oraz minerały, które korzystnie wpływają nie tylko na nasze zdrowie, ale także na codzienne samopoczucie.

Jak wykorzystać jajka w wielkanocnej kuchni?

Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji na to, jak przygotować jajka wielkanocne w zdrowej odsłonie.

Jajka z sosem jogurtowym i kiełkami brokułu

Składniki:

  • 4 jajka;
  • Szczypta kurkumy;
  • 4 łyżki gęstego jogurtu;
  • 2 łyżki świeżo posiekanego kopru;
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka ulubionej musztardy;
  • Garść kiełków brokułu.

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo, obierz je, a następnie przetnij na pół i rozłóż na półmisku. Następnie w niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: jogurt, kurkumę, musztardę, koperek oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem udekoruj jajka.
Całość posyp kiełkami brokułu.

Jak wykorzystać jajka w wielkanocnej kuchni?

Wiosenna sałatka z jajkiem

Składniki:

  • ½ sałaty lodowej;
  • Około 15 pomidorków koktajlowych;
  • 1 mały ogórek zielony;
  • 1 papryka żółta;
  • 4 jajka ugotowane na twardo;
  • 4 łyżki świeżo-posiekanego szczypiorku;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • 3 łyżki gęstego jogurtu;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego;
  • Szczypta pieprzu;
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo i pokrój je na 8 części. Dokładnie umyj, osusz, a następnie porwij na mniejsze części liście sałaty lodowej i przełóż je do miski. Umyj ogórka i skrop go odrobiną soku z cytryny, po czym pokrój go w półksiężyce i dodaj do sałatki. Dokładnie umyj paprykę i pokrój ją w cienkie paski, a następnie dodaj do sałaty i ogórka. Umyte pomidorki przetnij na pół i dodaj do miski. Do sałatki dodaj odrobinę oleju rzepakowego i wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, na wierzchu ułóż jajka i posyp całość szczypiorkiem. W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: miód, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz.
Podawaj sałatkę w towarzystwie przygotowanego sosu.

Pasta jajeczna z awokado

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo;
  • mały ząbek czosnku;
  • 1 miękkie awokado;
  • łyżeczka soku z limonki;
  • Świeżo mielony pieprz;
  • 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
  • Kiełki rzeżuchy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Posiekaj jajka w drobną kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Miękkie awokado skrop sokiem z limonki i wymieszaj z czosnkiem. Połącz ze sobą jajka oraz awokado. Całość dopraw świeżo-mielonym pieprzem oraz natką pietruszki. Przełóż pastę do miseczki i udekoruj ją kiełkami rzeżuchy.
Tak przygotowaną pastę możesz podawać na tostach razowych, w towarzystwie pomidorków koktajlowych.

Podsumowanie

Wielkanoc to wyjątkowy czas, który spędzamy z naszymi bliskimi przy stole zastawionym pysznościami, wśród których główną rolę odgrywają pełne witamin jajka. W tym roku postarajmy się, aby święta były nie tylko wesołe, ale przede wszystkim pełne zdrowia! Wszystkiego Najlepszego z Okazji Świąt Wielkanocnych!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.