Jak przygotować grilla w zdrowym stylu? I czy przyrządzenie kotletów z kaszy jaglanej rzeczywiście jest takie proste? Odpowiedzi na te pytania oraz letnich inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.
Wakacje to idealny moment na spędzenie miłego wieczoru w towarzystwie swojej rodziny oraz przyjaciół. Jeśli w tym roku masz zamiar poczęstować ich czymś wyjątkowym, to jesteś w dobrym miejscu, ponieważ przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów na grilla w zdrowej odsłonie. Mamy nadzieję, że nasze bezmięsne propozycje przypadną Ci do gustu!
Przepis na pyszne szaszłyki w wegańskim stylu
Zanim zaczniesz przygotowywać składniki, sprawdź, czy masz w swoim domu 5 długich wykałaczek.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 cukinii;
- 1 kostki tofu naturalnego;
- 1 papryki czerwonej;
- 1 papryki żółtej;
- 20 pomidorków koktajlowych;
- 1 cebuli czerwonej;
- Szczypty czosnku niedźwiedziego;
- Szczypty papryki słodkiej.
Jak przygotować szaszłyki w wegańskim stylu?
Krok I: Cukinię, paprykę i tofu pokrój w dużą kostkę;
Krok II: Cebulę pokrój w szerokie pióra;
Krok III: Na wykałaczkę nadziewaj naprzemiennie tofu, paprykę czerwoną, cukinię, cebulę, pomidorka koktajlowego, paprykę żółtą;
Krok IV: Całość przypraw odrobiną czosnku niedźwiedziego oraz słodkiej papryki;
Krok V: Piecz szaszłyki na grillu przez około 20-25 minut.
Przepis na chrupiącą sałatkę z dodatkiem wędzonego tofu
Zanim przystąpisz do przyrządzania sałatki, przypiecz na grillu kostkę wędzonego tofu.
Jakich składników potrzebujesz?
- Kostki grillowanego tofu wędzonego;
- 1 opakowania roszponki;
- 20 pomidorków koktajlowych;
- Garści suszonej żurawiny;
- Garści pokruszonych orzechów włoskich;
- Łyżki oliwy z oliwek.
Jak przygotować chrupiącą sałatkę z wędzonym tofu?
Krok I: Spieczone tofu pokrój w drobną kostkę i wymieszaj je z opłukanymi liśćmi roszponki;
Krok II: Do sałatki dodaj posiekaną, suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoskie;
Krok III: Na koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i skrop całość odrobiną oliwy z oliwek.
Przepis na soczyste kotlety jaglane do upieczenia na grillu
Zanim przystąpisz do robienia kotletów, ugotuj szklankę kaszy jaglanej (zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu produktu).
Jakich składników potrzebujesz?
- Ugotowanej kaszy jaglanej;
- 1 szalotki;
- 1 marchewki;
- 1 łodygi selera naciowego;
- ½ bakłażana;
- ½ papryki czerwonej;
- 1 jajka;
- Szczypty soli himalajskiej;
- Szczypty suszonej natki pietruszki;
- Szczypty papryki słodkiej;
- Łyżeczki oleju rzepakowego.
Jak przygotować kotlety z kaszy jaglanej?
Krok I: Do wysokiej miski przełóż pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, paprykę oraz łodygę selera;
Krok II: Marchewkę oraz bakłażana zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i połącz je z pozostałymi warzywami;
Krok III: Do miski dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, przyprawy i łyżeczkę oleju rzepakowego;
Krok IV: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie uformuj z nich płaskie kotlety;
Krok V: Kotlety piecz na grillu przez około 15-20 minut (aż do momentu, w którym się zarumienią).
Życzymy Smacznego!