Zdrowe Grillowanie – poznaj oryginalne przepisy na pyszne dania z grilla

Jak przygotować grilla w zdrowym stylu? I czy przyrządzenie kotletów z kaszy jaglanej rzeczywiście jest takie proste? Odpowiedzi na te pytania oraz letnich inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.

Wakacje to idealny moment na spędzenie miłego wieczoru w towarzystwie swojej rodziny oraz przyjaciół. Jeśli w tym roku masz zamiar poczęstować ich czymś wyjątkowym, to jesteś w dobrym miejscu, ponieważ przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów na grilla w zdrowej odsłonie. Mamy nadzieję, że nasze bezmięsne propozycje przypadną Ci do gustu!

Przepis na pyszne szaszłyki w wegańskim stylu

Zanim zaczniesz przygotowywać składniki, sprawdź, czy masz w swoim domu 5 długich wykałaczek.

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować szaszłyki w wegańskim stylu?

Krok I: Cukinię, paprykę i tofu pokrój w dużą kostkę;

Krok II: Cebulę pokrój w szerokie pióra;

Krok III: Na wykałaczkę nadziewaj naprzemiennie tofu, paprykę czerwoną, cukinię, cebulę, pomidorka koktajlowego, paprykę żółtą;

Krok IV: Całość przypraw odrobiną czosnku niedźwiedziego oraz słodkiej papryki;

Krok V: Piecz szaszłyki na grillu przez około 20-25 minut.

Przepis na chrupiącą sałatkę z dodatkiem wędzonego tofu

Zanim przystąpisz do przyrządzania sałatki, przypiecz na grillu kostkę wędzonego tofu.

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować chrupiącą sałatkę z wędzonym tofu?

Krok I: Spieczone tofu pokrój w drobną kostkę i wymieszaj je z opłukanymi liśćmi roszponki;

Krok II: Do sałatki dodaj posiekaną, suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoskie;

Krok III: Na koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i skrop całość odrobiną oliwy z oliwek.

Przepis na soczyste kotlety jaglane do upieczenia na grillu

Zanim przystąpisz do robienia kotletów, ugotuj szklankę kaszy jaglanej (zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu produktu).

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować kotlety z kaszy jaglanej?

Krok I: Do wysokiej miski przełóż pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, paprykę oraz łodygę selera;

Krok II: Marchewkę oraz bakłażana zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i połącz je z pozostałymi warzywami;

Krok III: Do miski dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, przyprawy i łyżeczkę oleju rzepakowego;

Krok IV: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie uformuj z nich płaskie kotlety;

Krok V: Kotlety piecz na grillu przez około 15-20 minut (aż do momentu, w którym się zarumienią).

Życzymy Smacznego!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *