Zdrowe smakołyki na Dzień Dziecka

1 czerwca to najlepsza okazja do świętowania. Dlaczego? Bo dziś Dzień Dziecka, święto naszych kochanych urwisów 😉 To najlepszy czas na spędzanie czasu wolnego z dzieckiem, sprawianie mu niespodzianek, przyjemności ale przede wszystkim chodzi o czas dla dzieciaków. Pamiętajmy, że nasze pociechy rosną i czas beztroskich zabaw nie wróci, więc korzystajmy teraz, najwięcej jak to tylko możliwe 🙂 Na podwieczorek po męczącym dniu proponujemy zdrowe smakołyki dla Dużych i dla Małych 🙂 Szczęśliwego Dnia Dziecka! 🙂

dzieci-zywnosc-glowne

Ciasto pomarańczowe z ksylitolem

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 3 duże jajka
  • 10 dag migdałów
  • 25 dag ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Dokładnie umyj pomarańcze, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Teraz przykryj garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia wodę, po czym gotuj jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu.

Po upływie wyznaczonego czasu, odlej wodę z pomarańczy i je wystudź. Rozgrzej piekarnik do 170*C. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym.

Zmiel lub posiekaj drobno migdały.

Ugotowane pomarańcze (razem ze skórką) zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Wylej ciasto do formy i piecz 1 godzinę. Ciasto można podać z lodami waniliowymi, udekorowane listkiem mięty.

tarta-zywnosc


Jaglana tarta z owocami

Składniki – spód tarty:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • jajko
  • banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sok z cytryny
  • maliny, truskawki, banany, ananas, kiwi, brzoskwinie – do wyboru

Wykonanie:

Spód: ugotowaną kaszę jaglaną należy zblendować, po czym dodać pozostałe składniki + rozgniecionego banana. Jeżeli ciasto byłoby za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklej ciastem formę do tarty, również brzegi. Piecz w temperaturze 180*C przez 35 minut.

Czas na przygotowanie kremu:

Zagotuj mleko i dodaj dwukrotnie wypłukaną kaszę jaglaną, olej i sok z cytryny. Gotuj do czasu, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Zblenduj krem, po czym wylej go na wystudzony spód. Następnie ułóż owoce, lekko je dociskając. Poczekaj aż wystygnie i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

tarta-owoce-zywnosc

Bananowy szejk

Składniki:

  • ½ szklanki mleka kokosowego bądź migdałowego
  • 2-3 daktyle
  • szczypta soli himalajskiej
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta kardamonu
  • 1 zamrożony banan (bez skórki)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła migdałowego

Wykonanie:

Są to składniki na jedną szklankę koktajlu.

Wszystkie składniki blendujemy, przelewamy do szklanki i gotowe 🙂

shake-bananowy-zywnosc

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.