1 czerwca to najlepsza okazja do świętowania. Dlaczego? Bo dziś Dzień Dziecka, święto naszych kochanych urwisów 😉 To najlepszy czas na spędzanie czasu wolnego z dzieckiem, sprawianie mu niespodzianek, przyjemności ale przede wszystkim chodzi o czas dla dzieciaków. Pamiętajmy, że nasze pociechy rosną i czas beztroskich zabaw nie wróci, więc korzystajmy teraz, najwięcej jak to tylko możliwe 🙂 Na podwieczorek po męczącym dniu proponujemy zdrowe smakołyki dla Dużych i dla Małych 🙂 Szczęśliwego Dnia Dziecka! 🙂
Ciasto pomarańczowe z ksylitolem
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 3 duże jajka
- 10 dag migdałów
- 25 dag ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Dokładnie umyj pomarańcze, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Teraz przykryj garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia wodę, po czym gotuj jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu.
Po upływie wyznaczonego czasu, odlej wodę z pomarańczy i je wystudź. Rozgrzej piekarnik do 170*C. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym.
Zmiel lub posiekaj drobno migdały.
Ugotowane pomarańcze (razem ze skórką) zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Wylej ciasto do formy i piecz 1 godzinę. Ciasto można podać z lodami waniliowymi, udekorowane listkiem mięty.
Jaglana tarta z owocami
Składniki – spód tarty:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- jajko
- banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 3 szklanki mleka roślinnego
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sok z cytryny
- maliny, truskawki, banany, ananas, kiwi, brzoskwinie – do wyboru
Wykonanie:
Spód: ugotowaną kaszę jaglaną należy zblendować, po czym dodać pozostałe składniki + rozgniecionego banana. Jeżeli ciasto byłoby za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklej ciastem formę do tarty, również brzegi. Piecz w temperaturze 180*C przez 35 minut.
Czas na przygotowanie kremu:
Zagotuj mleko i dodaj dwukrotnie wypłukaną kaszę jaglaną, olej i sok z cytryny. Gotuj do czasu, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Zblenduj krem, po czym wylej go na wystudzony spód. Następnie ułóż owoce, lekko je dociskając. Poczekaj aż wystygnie i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Bananowy szejk
Składniki:
- ½ szklanki mleka kokosowego bądź migdałowego
- 2-3 daktyle
- szczypta soli himalajskiej
- sok z połowy cytryny
- szczypta kardamonu
- 1 zamrożony banan (bez skórki)
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła migdałowego
Wykonanie:
Są to składniki na jedną szklankę koktajlu.
Wszystkie składniki blendujemy, przelewamy do szklanki i gotowe 🙂