Zdrowe śniadanie – sprawdź przepis na placki z siemieniem lnianym!

Śniadanie to posiłek, który zapewnia energię na pierwsze godziny aktywności człowieka w ciągu dnia. Prawidłowo skomponowane powinno zawierać przede wszystkim węglowodany i białko, w mniejszym stopniu tłuszcze.

Najlepiej aby śniadanie składało się z nieprzetworzonych produktów, a więc żywności świeżej.

Dobrym dodatkiem do takiego porannego posiłku będzie siemię lniane, które posiada mnóstwo składników odżywczych.

Co zawiera siemię lniane?

  • kwasy tłuszczowe z rodziny Omega
  • naturalny błonnik
  • witaminy z grupy B
  • magnez
  • żelazo
  • cynk
  • witaminę E

Siemię lniane można z powodzeniem dodawać do potraw i w ten sposób wzbogacić swoją dietę. Dziś proponujemy wykorzystanie go, jako dodatku do placuszków.

Czego potrzebujemy?

  • 1 jajko
  • sól
  • cynamon
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

 Jak wykonać?

Jajko wrzucamy do miski, dodajemy wodę, mleko, sól oraz siemię lniane. Całość dokładnie mieszamy (szczególnie zwracamy uwagę na siemię, mleko i wodę, aby dobrze napęczniały).

Obieramy jabłka i ścieramy na tarce, a następnie wsypujemy cynamon.

Siemię ma stworzyć kleistą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju np. rzepakowego. Nakładamy po 1 łyżce, formując placki. Na powierzchni placków układamy starte jabłka.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.