Zdrowe śniadanie – sprawdź przepis na placki z siemieniem lnianym!

Śniadanie to posiłek, który zapewnia energię na pierwsze godziny aktywności człowieka w ciągu dnia. Prawidłowo skomponowane powinno zawierać przede wszystkim węglowodany i białko, w mniejszym stopniu tłuszcze.

Najlepiej aby śniadanie składało się z nieprzetworzonych produktów, a więc żywności świeżej.

Dobrym dodatkiem do takiego porannego posiłku będzie siemię lniane, które posiada mnóstwo składników odżywczych.

Co zawiera siemię lniane?

  • kwasy tłuszczowe z rodziny Omega
  • naturalny błonnik
  • witaminy z grupy B
  • magnez
  • żelazo
  • cynk
  • witaminę E

Siemię lniane można z powodzeniem dodawać do potraw i w ten sposób wzbogacić swoją dietę. Dziś proponujemy wykorzystanie go, jako dodatku do placuszków.

Czego potrzebujemy?

 Jak wykonać?

Jajko wrzucamy do miski, dodajemy wodę, mleko, sól oraz siemię lniane. Całość dokładnie mieszamy (szczególnie zwracamy uwagę na siemię, mleko i wodę, aby dobrze napęczniały).

Obieramy jabłka i ścieramy na tarce, a następnie wsypujemy cynamon.

Siemię ma stworzyć kleistą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju np. rzepakowego. Nakładamy po 1 łyżce, formując placki. Na powierzchni placków układamy starte jabłka.

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.