Śniadanie to posiłek, który zapewnia energię na pierwsze godziny aktywności człowieka w ciągu dnia. Prawidłowo skomponowane powinno zawierać przede wszystkim węglowodany i białko, w mniejszym stopniu tłuszcze.
Najlepiej aby śniadanie składało się z nieprzetworzonych produktów, a więc żywności świeżej.
Dobrym dodatkiem do takiego porannego posiłku będzie siemię lniane, które posiada mnóstwo składników odżywczych.
Co zawiera siemię lniane?
- kwasy tłuszczowe z rodziny Omega
- naturalny błonnik
- witaminy z grupy B
- magnez
- żelazo
- cynk
- witaminę E
Siemię lniane można z powodzeniem dodawać do potraw i w ten sposób wzbogacić swoją dietę. Dziś proponujemy wykorzystanie go, jako dodatku do placuszków.
Czego potrzebujemy?
- 1 jajko
- sól
- cynamon
- 2 jabłka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Jak wykonać?
Jajko wrzucamy do miski, dodajemy wodę, mleko, sól oraz siemię lniane. Całość dokładnie mieszamy (szczególnie zwracamy uwagę na siemię, mleko i wodę, aby dobrze napęczniały).
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce, a następnie wsypujemy cynamon.
Siemię ma stworzyć kleistą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju np. rzepakowego. Nakładamy po 1 łyżce, formując placki. Na powierzchni placków układamy starte jabłka.