Jeśli masz tendencje do podjadania i nie możesz z tego zrezygnować, wybierz przynajmniej te, które są zdrowe! Chipsom i innym solonym smakołykom mówimy „NIE”!
Sam fakt sięgania po przekąski między głównymi posiłkami nie jest dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza dla osób z nadwagą. Jeśli jednak nie możemy oprzeć się pokusie podjadania warto przemyśleć, po co sięgnąć tak, aby nie przybrać na wadze i dostarczyć sobie wartościowych składników.
Odpowiednio dobrane posiłki to takie, które pozwalają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi przez cały dzień. Umożliwi to spożywanie częstych i małych porcji jedzenia. Tym sposobem spożywanie przekąsek jest konieczne, aby dieta była zrównoważona i dostarczała organizmowi wystarczającej dawki energii. Muszą one zawierać odpowiednią ilość kalorii, czyli mniej niż 200 kcal/dzień.
Dla każdego coś innego! Oto kilka propozycji zdrowych i smacznych przekąsek:
Chipsy bananowe – zawierają spore ilości białka, dlatego są pomagają usprawnić proces trawienia. Są bogate w potas, nadają się zarówno dla dzieci, młodzieży jak i osób pracujących umysłowo. Zawierają w swym składzie serotoninę, czyli neuroprzekaźnik, zwany hormonem szczęścia, dzięki czemu stanowią przekąskę, która poprawi samopoczucie i pomoże się odprężyć.
Orzechy laskowe – są bogate w witaminę E, PP, B6, białko i fosfor. Z tego względu orzechy wpływają pozytywnie na cerę, włosy i paznokcie. Są więc smaczną i zdrową przekąską na każdą porę dnia.
Pestki słonecznika – są bardzo smaczne, a do tego stanowią źródło cennych tłuszczów i białka. W swym składzie zawierają magnez, który wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego. Pestki słonecznika zawierają witaminę E i cynk, które uważa się za pomocne w zachowaniu zdrowej i pięknej skóry.
Rodzynki – to jeden z najpopularniejszych rodzajów bakalii, używany zwykle jako dodatek do deserów. Rodzynki zaspokajają apetyt na jedzenie słodyczy a przy tym zawierają dużo błonnika, o którym mówi się, że wpływa korzystnie na regulację poziomu cholesterolu, poprawę odporności fizycznej i pracę serca i walkę z zaparciami.

Orzechy włoskie – są bogate w antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz witaminy A, E, B6 oraz foliany. Są też cennym źródłem białka, dlatego nadaje się na przekąskę, zwłaszcza dla wegetarianów.
Migdały – to orzechy, które nadają się na smaczną przekąskę. Błonnik w nich zawarty wykazuje właściwości poprawiajace pracę jelit. Migdały zawierają: magnez, mangan, witaminy E, PP i z grupy B.
UWAGA!
Takie przekąski są zdrowe, ale w większości bardzo kaloryczne, dlatego sięgając po nie należy pamiętać, aby nie przekroczyć zalecanej liczby kalorii do spożycia w ciągu dnia.