Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jedzenie śniadania to jeden z elementów prowadzenia zdrowego trybu życia. Co powinniśmy jeść na śniadanie, by zadbać o zdrowie i żeby było smacznie?
Najlepszym i najzdrowszym posiłkiem na śniadanie będą produkty bogate w białko, ponieważ dają one poczucie sytości i przyśpieszają przemianę materii. Równie dobrze sprawdzą się owoce i warzywa. Dlatego idealne śniadanie to owsianka z owocami, pełnoziarniste pieczywo żytnie z białym twarogiem, jajecznica, lub np. jajko sadzone. W tym tekście dowiesz się dlaczego to właśnie jajecznica jest dobrym posiłkiem na rozpoczęcie dnia.
Zdrowie na talerzu: jajecznica
Najzdrowsza jajecznica jej zrobiona z jaj pochodzących od kur z wolnego wybiegu. Warto zamiast soli dodać do niej zioła i zrezygnować z utwardzonych tłuszczy np. margaryny. Taki posiłek da nam uczucie sytości na długi i intensywny poranek.
Jajecznica zawiera białko, które odpowiada m.in. za proces przemiany materii. W jednym jajku znajduje się aż 11 gramów białka.
Jajka kurze oprócz białka zawierają witaminy: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez. W żółtku znajduje się luteina, która chroni plamkę żółtą oka.
Jak przygotować smaczną jajecznicę z
na śniadanie? Przepis znajdziecie poniżej!
Jajecznica z orzechami włoskimi
Składniki
4 jajka
Pół cytryny
30 g masła
100 g posiekanych orzechów włoskich (do kupienia tutaj)
Jajka wymieszać z posiekanymi orzechami. Masło podgrzać na patelni. Zdejmij z ognia i wlej na ciepłe masło jajka i orzechy. Zapiecz w piekarniku. Podawaj z kawałkami cytryny.
Smacznego!