Zdrowie na talerzu – czyli szpinak w trzech odsłonach

Szpinak to samo zdrowie! Jak przygotować pyszne danie z jego udziałem? W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie proste przepisy na szpinak w trzech zupełnie różnych odsłonach.

Żelazo i kwas foliowy to tylko niektóre z cennych składników odżywczych, które możemy znaleźć w liściach szpinaku. Ze względu na doskonały smak, liczne właściwości zdrowotne oraz łatwą dostępność, szpinak powinien zajmować stałe miejsce w naszej kuchni. Nie zrażaj się jeśli nie jesteś fanem zieleniny! Szpinak, dzięki doborowi odpowiednich przypraw oraz dodatków, z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Szpinak – najważniejsze właściwości zdrowotne

Regularne spożywanie szpinaku może w pozytywny sposób wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu, między innymi poprzez:

  • obniżenie ciśnienia krwi oraz usuwanie nadmiaru sodu;
  • wspomaganie procesów trawiennych za sprawą wysokiej zawartości błonnika;
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu;
  • zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości;
  • poprawę funkcjonowania narządu wzrokowego; oraz
  • spowolnienie procesu starzenia się komórek.

Przepis nr 1. Kotleciki szpinakowe

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować kotleciki szpinakowe?

  • 500 gramów drobiowego mięsa mielonego;
  • Około 250 gramów świeżych liści szpinaku;
  • 150 gramów płatków owsianych (najlepiej typu górskiego);
  • 2 ząbków czosnku;
  • ½ cebuli;
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 1 łyżeczki suszonych pomidorów;
  • 1 jajka;
  • Oliwy z oliwek; oraz
  • Soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować kotleciki szpinakowe?

Krok I: Czosnek oraz cebulę posiekaj bardzo drobno. Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie dodaj do niej czosnek, cebulkę oraz szpinak. Całość smaż przez około 5-7 minut. Pod koniec dopraw gałką muszkatołową oraz suszonymi pomidorami.

Krok II: Mięso mielone wymieszaj razem z solą i pieprzem oraz płatkami owsianymi. Następnie dodaj do niego jajko i mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę.

Krok III: Kiedy szpinak ostygnie, pomieszaj go z mięsem mielonym, a następnie uformuj małe kuleczki.

Krok IV: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220OC i piecz w nim kotleciki przez około 20-30 minut.

Uwaga! Kotleciki szpinakowe doskonale smakują z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowo-koperkowego.

Przepis nr 2. Sałatka z gruszką i szpinakiem

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować sałatkę z gruszką i szpinakiem?

Jak przygotować sałatkę z gruszką i szpinakiem?

Krok I: Dokładnie umyj i osusz liście szpinaku, a następnie ułóż je na dużym talerzu;

Krok II: Gruszkę obierz ze skórki, a następnie pokrój w podłużne plastry o grubości około 1 centymetra. Delikatnie podsmaż plastry gruszki na niewielkiej ilości oleju kokosowego;

Krok III: Miękkie gruszki ułóż na szpinaku, a następnie posyp je żurawiną, orzeszkami pinii oraz słonecznikiem.

Krok IV: Całość możesz delikatnie polać olejem kokosowym.

Przepis nr 3. Pożywny koktajl szpinakowy

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować pożywny koktajl szpinakowy?

  • Około 150 gramów młodych liści szpinaku;
  • 1 łyżeczki mielonego ostropestu;
  • 1 dużego i dojrzałego banana;
  • 3 łodyg selera naciowego;
  • 1 gruszki;
  • 1 szklanki wody lub soku pomarańczowego.

Jak przygotować pożywny koktajl szpinakowy?

Krok I: Liście szpinaku dokładnie opłucz, a następnie włóż je do blendera;

Krok II: Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobne kawałki, a następnie dodaj je do blendera;

Krok III: Do wszystkich składników dodaj również szklankę wody lub soku pomarańczowego.

Krok IV: Teraz dokładnie zmieszaj wszystkie składniki przy pomocy blendera i ciesz się smakiem pożywnego koktajlu.

Życzymy smacznego!

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.