Szpinak to samo zdrowie! Jak przygotować pyszne danie z jego udziałem? W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie proste przepisy na szpinak w trzech zupełnie różnych odsłonach.
Żelazo i kwas foliowy to tylko niektóre z cennych składników odżywczych, które możemy znaleźć w liściach szpinaku. Ze względu na doskonały smak, liczne właściwości zdrowotne oraz łatwą dostępność, szpinak powinien zajmować stałe miejsce w naszej kuchni. Nie zrażaj się jeśli nie jesteś fanem zieleniny! Szpinak, dzięki doborowi odpowiednich przypraw oraz dodatków, z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Szpinak – najważniejsze właściwości zdrowotne
Regularne spożywanie szpinaku może w pozytywny sposób wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu, między innymi poprzez:
- obniżenie ciśnienia krwi oraz usuwanie nadmiaru sodu;
- wspomaganie procesów trawiennych za sprawą wysokiej zawartości błonnika;
- obniżanie poziomu złego cholesterolu;
- zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości;
- poprawę funkcjonowania narządu wzrokowego; oraz
- spowolnienie procesu starzenia się komórek.
Przepis nr 1. Kotleciki szpinakowe
Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować kotleciki szpinakowe?
- 500 gramów drobiowego mięsa mielonego;
- Około 250 gramów świeżych liści szpinaku;
- 150 gramów płatków owsianych (najlepiej typu górskiego);
- 2 ząbków czosnku;
- ½ cebuli;
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1 łyżeczki suszonych pomidorów;
- 1 jajka;
- Oliwy z oliwek; oraz
- Soli i pieprzu do smaku.
Jak przygotować kotleciki szpinakowe?
Krok I: Czosnek oraz cebulę posiekaj bardzo drobno. Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie dodaj do niej czosnek, cebulkę oraz szpinak. Całość smaż przez około 5-7 minut. Pod koniec dopraw gałką muszkatołową oraz suszonymi pomidorami.
Krok II: Mięso mielone wymieszaj razem z solą i pieprzem oraz płatkami owsianymi. Następnie dodaj do niego jajko i mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę.
Krok III: Kiedy szpinak ostygnie, pomieszaj go z mięsem mielonym, a następnie uformuj małe kuleczki.
Krok IV: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220OC i piecz w nim kotleciki przez około 20-30 minut.
Uwaga! Kotleciki szpinakowe doskonale smakują z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowo-koperkowego.
Przepis nr 2. Sałatka z gruszką i szpinakiem
Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować sałatkę z gruszką i szpinakiem?
- Około 250 gramów świeżych liści szpinaku;
- 3 dużych gruszek;
- Dwóch łyżeczek oleju kokosowego;
- Garści suszonej żurawiny;
- Garści orzeszków pinii; oraz
- Garści pestek słonecznika.
Jak przygotować sałatkę z gruszką i szpinakiem?
Krok I: Dokładnie umyj i osusz liście szpinaku, a następnie ułóż je na dużym talerzu;
Krok II: Gruszkę obierz ze skórki, a następnie pokrój w podłużne plastry o grubości około 1 centymetra. Delikatnie podsmaż plastry gruszki na niewielkiej ilości oleju kokosowego;
Krok III: Miękkie gruszki ułóż na szpinaku, a następnie posyp je żurawiną, orzeszkami pinii oraz słonecznikiem.
Krok IV: Całość możesz delikatnie polać olejem kokosowym.
Przepis nr 3. Pożywny koktajl szpinakowy
Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować pożywny koktajl szpinakowy?
- Około 150 gramów młodych liści szpinaku;
- 1 łyżeczki mielonego ostropestu;
- 1 dużego i dojrzałego banana;
- 3 łodyg selera naciowego;
- 1 gruszki;
- 1 szklanki wody lub soku pomarańczowego.
Jak przygotować pożywny koktajl szpinakowy?
Krok I: Liście szpinaku dokładnie opłucz, a następnie włóż je do blendera;
Krok II: Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobne kawałki, a następnie dodaj je do blendera;
Krok III: Do wszystkich składników dodaj również szklankę wody lub soku pomarańczowego.
Krok IV: Teraz dokładnie zmieszaj wszystkie składniki przy pomocy blendera i ciesz się smakiem pożywnego koktajlu.
Życzymy smacznego!