Zdrowsze zamienniki cukru

Nadmiar cukru w diecie stanowi dzisiaj globalny problem i nie dotyczy to tylko dzieci. Prowadzi on do rozwoju bardzo poważnych dolegliwości. Powoduje wzrost ryzyka zachorowania na schorzenia układu krążenia, jest przyczyną otyłości i nadciśnienia. Od słodkich przysmaków cierpią również nasze zęby, które są bardziej podatne na występowanie zmian próchnicowych. Na rynku istnieją zamienniki białego cukru. Które z nich zasługują na szczególną uwagę? Czy osoby odchudzające się i diabetycy powinni się ich obawiać? Pora przyjrzeć się bliżej poszczególnym słodzikom.

  • Czym jest stewia? Czy może stanowić zamiennik cukru?
  • Ksylitol i jego prozdrowotne właściwości
  • Syrop klonowy nie dla cukrzyka
  • Odżywczy syrop daktylowy
  • Melasa jako zamiennik cukru
  • Cud miód
  • Erytrol
  • Tagatoza
  • Naturalna słodycz płynąca z owoców

Czym jest stewia? Czy może stanowić zamiennik cukru?

Stewia jest rośliną, która występuje w rejonach Ameryki Południowej. Za jej słodki smak odpowiadają glikozydy stewiolowe. Pozyskuje się je z łodyg i liści. Cechą charakterystyczną tego słodzika jest bardzo słodki smak i niewielka kaloryczność. Stewia jest ponad 200 razy słodsza od cukru, więc wystarczy naprawdę niewielka jej ilość dodana do napoju lub deseru, by uzyskać satysfakcjonujący efekt. Jedna łyżeczka stewii to równowartość jednej szklanki białego cukru! Dostępna jest zarówno w wersji płynnej, jak i sproszkowanej, lecz tą drugą zdecydowanie łatwiej nabyć w naszym kraju. Do słodzenia potraw można używać także świeżych lub suszonych liści tej rośliny. Najczęściej wykorzystuje się je do sałatek i deserów. Jedyną wadą tego słodzika jest gorzkawy posmak, który nie każdemu może odpowiadać. Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, również może sprawiać problem, ponieważ dość szybko karmelizuje. Decydując się na zakup stewii, wybierajmy produkty, które mają brązowy lub zielonkawy kolor. To znak, że są najbardziej naturalne, nieprzetworzone, a co za tym idzie, nie zawierają więcej substancji odżywczych.

Ksylitol i jego prozdrowotne właściwości

To słodzik, który wytwarzany jest kory brzozy fińskiej. Jego niebywałą zaletą jest niska kaloryczność. Zawiera aż o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier, ale jest tak samo słodki. Możesz nim osłodzić Kawę lub herbatę, a także dodawać do deserów i przetworów. Nadaje się również do gotowania, pieczenia i smażenia. Pod wpływem wysokich temperatur zachowuje pełnię smaku i prozdrowotnych właściwości. Co więcej, ma również niski indeks glikemiczny. Nie powoduje nagłych skoków glukozy we krwi, dlatego mogą po niego sięgać z umiarem osoby chore na cukrzycę. Ksylitol posiada również szereg właściwości prozdrowotnych. Wpływa korzystnie na przyswajanie wapnia i magnezu, działa bakteriobójczo, dzięki czemu może przyczynić się do wzmocnienia naszej odporności. Przyjmowany regularnie wywołuje pozytywny wpływ na mikroflorę jelit i przeciwdziała nadmiernemu zakwaszeniu organizmu. Cukier pozyskiwany z kory brzozy fińskiej z pewnością przypadnie do gustu także osobom zmagającym się z nadmiernymi kilogramami. Długotrwałe przyjmowanie ksylitolu może ograniczać łaknienie na słodycze.

Ksylitol jako zdrowy zamiennik cukru

Syrop klonowy nie dla cukrzyka

Syrop klonowy jest słodzikiem pozyskiwanym z soku pni drzew klonowych. Zawiera wiele cennych składników mineralnych tj. wapń, magnez, potas i fosfor. Jest źródłem witamin z grupy B oraz polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych. Ma również mniej kalorii niż biały cukier. W 100 gramach znajdziemy około 270 kalorii. Osoby chore na cukrzycę powinny jednak na niego uważać, ponieważ zawiera spore ilości sacharozy. Jego indeks glikemiczny jest niewiele niższy od cukru. Syropu klonowego używa się najczęściej do różnego rodzaju deserów. Można wykorzystać go jako polewę do lodów, ciast, gofrów, czy też naleśników.

Zamienniki cukru – Odżywczy syrop daktylowy

Syrop daktylowy to naturalna słodycz pochodząca z owoców. Na dodatek to źródło wielu wartościowych składników odżywczych. Daktyle są skarbnicą witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, fosforu i żelaza. Warto wykorzystywać suszone owoce w swojej kuchni do słodkich wypieków, deserów, a nawet porannej owsianki. O wiele wygodniejszą formą będzie syrop daktylowy. Pamiętajmy jednak o umiarze. Syrop daktylowy jest o 1/3 słodszy od tradycyjnego, białego cukru. Bez problemu znajdziemy go w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Jego cena jest dość wysoka, ale na zdrowiu nie warto oszczędzać.

Melasa – zamiennik cukru

Jest to produkt uboczny, który powstaje przy produkcji cukru. Ma postać ciemnobrązowego syropu. Niestety melasa zawiera około 40 – 50% sacharozy, a jej indeks glikemiczny jest dość wysoki (IG 70), dlatego też diabetycy powinni sięgać po nią z dużą ostrożnością. Zaletą tego zamiennika cukru jest zawartość wartościowych składników odżywczych, których nie znajdziemy w białym cukrze. W procesie rafinacji zostaje on pozbawiony tego, co najlepsze dla naszego zdrowia. Melasa jest źródłem żelaza, magnezu, potasu, fosforu, cynku oraz chromu. Zawiera również witaminy z grupy B. Dlatego też może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, wspomaga pracę układu nerwowego i dba o nasza odporność. W dobrych sklepach ze zdrową żywnością możemy nabyć melasę pozyskiwaną za karobu, czyli z mączki chleba świętojańskiego. Ta wersja jest odpowiednia dla osób cierpiących na problemy trawienne np. biegunki. Melasę możemy wykorzystać do smarowania pieczywa, jako dodatek do musli, twarogu oraz naleśników. Osłodzimy nią także kawę i herbatę. Posłuży do przygotowania mięsnych marynat, a także do wypieku ciast. W 100 gramach melasy odnajdziemy 290 kalorii, dlatego też należy zachować umiar w jej spożywaniu.

miód - zamiast cukru

Cud miód

Szukając zdrowszych zamienników dla białego cukru, nie sposób pominąć miodu. Co prawda ma on podobną kaloryczność (ok. 324 kalorie na 100 gram), ale dostarcza nam o wiele więcej wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, białka, enzymy, garbniki, kwasy organiczne i pyłki kwiatowe. Składniki te wspomagają leczenie kaszlu, mogą przyczynić się do łagodzenia objawów astmy oskrzelowej i kataru siennego, wpierają układ trawienny, wykazują właściwości bakteriobójcze. Należy jednak pamiętać o tym, że wysoka temperatura (powyżej 40 stopni Celsjusza) niszczy prozdrowotne działanie miodu. Nie powinien być więc poddawany obróbce termicznej. Miód może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę, ale w ograniczonej ilości. Im więcej fruktozy zawiera, tym niższy będzie jego indeks glikemiczny. Waha się on między 50, a 87.

Zdrowe zamienniki cukru – Erytrol

Występuje naturalnie w niektórych owocach, a także pyłkach kwiatowych. Ten dostępny na sklepowych półkach jest pozyskiwany w procesie fermentacji glicerolu pod wpływem działania specjalnego szczepu drożdży. Erytrol jest niej słodki niż cukier, a jego niebywałą zaletą jest niski indeks glikemiczny (IG 0), dlatego też nadaje się dla cukrzyków. Z pewnością docenią go osoby przebywające na diecie, ponieważ 100 gram erytrolu dostarcza zaledwie 20 kalorii. Nadaje się do wypieków i gorących potraw oraz napojów. W przeciwieństwie do stewii nie pozostawia gorzkiego posmaku. Spożycie w nadmiernych ilościach nie wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego tj. biegunki i wzdęcia, ponieważ 80% tego słodzika jest wchłaniana w jelicie cienkim i wydalana w niezmienionej formie.

Tagatoza

Powstaje w wyniku skomplikowanych przemian chemicznych i jest pozyskiwana z laktozy. Pod względem słodkości dorównuje białemu cukrowi, dostarcza jednak o wiele mniej kalorii. W 100 gramach tagatozy znajdziemy ok. 150 kalorii. Zwykły cukier zawiera ich aż 400! Słodzik ten może być stosowany przez diabetyków, ponieważ nie wywołuje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny tagatozy wynosi 7,5. Może być ona poddawana obróbce termicznej. Wykorzystamy ją do słodzenia wypieków, jako dodatek do napojów i deserów. Co ważne, może być pożywką dla drożdży, ponieważ ulega fermentacji. W przeciwieństwie do niektórych, opisywanych powyżej słodkich zamienników cukru, upieczemy z dodatkiem tagatozy ciasto drożdżowe. Ten słodzik to także rodzaj prebiotyku. Działa dobroczynnie na mikroflorę jelitową i nie powoduje biegunek.

naturalna słodycz płynąca z owoców

Naturalna słodycz płynąca z owoców może stanowić świetne zamienniki cukru np. przy wypiekach.

Zamiast białego cukru, do słodzenia potraw mogą nam posłużyć niektóre owoce. Do koktajli oraz ciast i ciasteczek wykorzystajmy banany. Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie. Nie wyobrażasz sobie śniadania bez słodkich dodatków? Spróbuj dodać garść rodzynek, kilka moreli, suszonych śliwek lub fig do porannej owsianki, lub jogurtu. Pamiętaj jednak, że bakalie również są kaloryczne i nie należy przesadzać z ich ilością. Sprzymierzeńcem osób dbających o szczupłą sylwetkę jest także ananas. Możesz dodać go do owocowej sałatki lub twarożku. Zamiast dosypywać biały cukier do herbaty, wykorzystaj naturalne soki owocowe. To słodycz, która pochodzi wprost z natury.

Zbyt duża ilość cukru w naszej diecie to poważny problem, który jest przyczyną wielu dolegliwości. Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie rezygnować ze słodkości. Istnieje wiele zdrowych zamienników cukru, które nie odbiorą nam przyjemności z jedzenia, a przy okazji zadbają o kondycję naszego organizmu. Wszystkie jednak powinny być spożywane z umiarem. Naturalna słodycz jest w zasięgu Twojej ręki. Wybierz coś dla siebie.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *