Błonnik witalny jest naturalnym produktem, powstającym ze ścian komórkowych roślin. Nazywany jest, też włóknikiem. Usprawnia metabolizm i zapobiega cukrzycy oraz nadwadze. Chroni też przed nowotworami układu pokarmowego i wspiera układ krążenia.
W skład błonnika witalnego wchodzą nieprzetworzone łuski babki płesznik oraz nasiona babki jajowatej. Odgrywają one bardzo ważną rolę w diecie, ponieważ wspomagają proces przemiany materii, oczyszczają jelita, usuwają toksyny z organizmu i regulują poziom cukrów we krwi.
Babka płesznik zawiera substancje, które pęcznieją w jelitach i wpływają pozytywnie na proces przemiany materii. Wchłania niekorzystne substancje, które dostają się do organizmu wraz z jedzeniem. Pomaga w zaparciach i trawieniu, dlatego jest szczególnie polecana osobom z problemami jelitowymi.
Babka jajowata jest rodzajem zioła, które zawiera duże ilości śluzu. Pęcznieje on w żołądku, przez co powoduje udrożnienie jelit i usuwa dyskomfort, związany z dolegliwościami jelitowymi.
Badania, przeprowadzone przez amerykańskich naukowców, dowiodły, że osoby, które codziennie spożywały błonnik nie miały problemów z układem pokarmowym, nie cierpiały na dolegliwości związane z przemianą materii i cieszyły się dobrym zdrowiem.
Co ciekawe, badania potwierdziły, że już krótkie stosowanie błonnika przynosi pozytywne efekty, w postaci poprawy stanu zdrowia, zwłaszcza wśród osób, które cierpią na cukrzycę, miażdżycę i otyłość.