Zdrowy fast food?

Jedzenie w fast foodach zachęca wyglądem, lepiej smakuje i dłużej zachowuje świeżość, bo wzbogaca się je konserwantami, sztucznymi barwnikami i polepszaczami smaku (np. glutaminianem sodu). To nie najzdrowsza dieta dla dorosłego człowieka, a co dopiero dla dziecka. Maluchy do piątego roku życia w ogóle nie powinny jeść żywności mocno przetworzonej (także dań i zup z proszku, ciast o przedłużonej świeżości). Takie jedzenie może podrażniać układ pokarmowy, a poza tym zwiększa ryzyko alergii.

was

Naucz się jak przyrządzać je samodzielnie w domu, aby mieć pewność, że są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i niskokaloryczne.I tak np szybką i pożywną przekąską będzie:

Tortillowa pizza

Składniki:

1 placek pszennej tortilli, kilka różyczek brokuła, pomidorki koktajlowe, cukinia, 3 łyżki przecieru pomidorowego, filet drobiowy pokrojony w kostkę­ obtoczony w przyprawie do gyrosa i obsmażony na oleju kokosowym, 3 łyżki startego sera mozzarella, sól, oregano, świeża bazylia.

Sposób przyrządzenia

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Tortillę posmaruj przecierem pomidorowym, przypraw solą i oregano do smaku. Następnie dodaj mozzarellę i rozłóż warzywa.Na koniec dodaj kurczaka. Całość przypiecz w piekarniku ok. 10 minut i na samym końcu posyp bazylią.

polk

Zdrowy wrap

Składniki:
1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 1⁄2 piersi z kurczaka, 1 cukinia, 10 łyżek startego żółtego sera, 1 łyżka oliwy z oliwek, zioła prowansalskie, sól himalajska.

Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności zrób naleśniki z mąki pszennej i żytniej razowej w proporcji 1:1. Pierś kurczaka pokrój w drobne paski, a następnie usmaż je na oliwie z oliwek. Po 3 minutach dodaj pokrojone papryki.
Pod koniec smażenia wrzuć cukinię i dodaj przyprawy. Na naleśnikach układaj warzywa i kurczaka oraz posypuj serem, a następnie zwijaj w rulon.

 

Frytki z selera

Składniki:
1 duży korzeń selera, 1­/2 łyżki oleju z pestek winogron, słodka/ostra papryka, pieprz, bazylia.

Sposób przyrządzenia:
Selera umyć, obrać. Następnie pokroić w miarę jednakowych rozmiarów. Ułożyć na blaszce wyłożonej np. papierem do pieczenia. Posypać przyprawami. Skropić oliwą. Piec przez 25­-30 minut w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku.
Podczas pieczenia, smak selera łagodnieje. Frytki mają lekko słodki smak, a w zależności od wybranych przez nas przypraw, mogą być ostrzejsze lub łagodniejsze.
Warto też pamiętać, że seler wspomaga odchudzanie, zawiera dużo więcej witaminy C niż cytrusy i oczyszcza nasz organizm z toksyn.

zdr

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.