Zielona herbata pochodzi ze starożytnych Chin. To tam ponad 4500 lat temu powstała idea parzenia liści rośliny, którą w Europie nazywa się herbatą chińską.
Zielona herbata – czy jest zdrowa?
Chińczycy piją zieloną herbatę od stuleci i uważają, że oprócz tego, że jest ona dobrym napojem pomaga też w leczeniu bólów głowy, ospałości, zaburzeń trawienia i problemów żołądkowych.
Zielona herbata zawiera minerały i mikroelementy, w tym: fluor, żelazo, sód, wapń, potas i cynk oraz witaminy z grupy A, witaminę E, C i K.
Chińczycy wierzą, że dzięki obecności taniny zielona herbata ma działanie uspokajające i relaksujące.
Parzenie zielonej herbaty
Prawidłowe parzenie zielonej herbaty sprawia, że napar zachowuje swoje unikalne właściwości smakowe i aromat.
Najlepiej parzyć zieloną herbatę w porcelanowym czajniku, wcześniej ogrzanym gorącą wodą i wytartym. Temperatura wody powinna wynosić 60 – 90 stopni, zależnie od gatunku herbaty.
Zielone herbaty o mocno rozdrobnionych liściach powinno parzyć się krócej od herbat o dużych liściach. Czynniki takie jak np. twardość wody wydłużają czas parzenia herbaty.
Krótkie parzenie zielonej herbaty powoduje, że teina wiąże się z garbnikami, a napar ma orzeźwiający i pobudzający smak. Dłuższe parzenie powoduje, że uzyskujemy napój o działaniu relaksacyjnym.
Zieloną herbatę powinno parzyć się do 2 – 3 razy. Każde parzenie pozwala na uzyskanie innego smaku i aromatu, np. drugie parzenie daje napój o działaniu odprężającym.
Dobrze zaparzona zielona herbata nie ma w sobie goryczy, ale delikatny smak i aromat.
Matcha – „królowa zielonych herbat”
Matcha to japońska zielona herbata, używana w tradycyjnej ceremonii parzenia. Oprócz tego w krajach Wschodu dodaje się ją do potraw i deserów, np. japońskich. Obecnie zdobywa popularność w krajach europejskich.
Matcha powstaje z liści Tencha. Ma słodszy smak i jaśniejszy kolor od innych zielonych herbat i zawiera dużą ilość polifenoli.
Zielonej herbaty Matchy używa się też do celów kulinarnych, co jest popularne w Japonii. Matchę dodaje się tam do ciast, ponieważ nadaje im zielony kolor.
Pijesz zieloną herbatę? W jakiej wersji najbardziej Ci smakuje? Niesłodzona, z cukrem, a może z miodem? Zostaw swoja opinię w komentarzu i podziel się opiniami o zielonej herbacie.