Pesto to bez wątpienia jeden z najważniejszych produktów kuchni włoskiej. Niemniej jednak, oprócz niepowtarzalnego smaku, charakteryzuje się ono również zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. I chociaż bez przeszkód możemy nabyć je w większości marketów spożywczych oraz internetowych sklepów ze zdrową żywnością, warto przyrządzić aromatyczne pesto w zaciszu własnego domu. W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów na pyszne, zielone pesto. Ponadto, podpowiemy Ci, jak wykorzystać niniejszy przysmak w codziennej kuchni.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować pożywne pesto z bazylii;
- Jak przyrządzić aromatyczne pesto z natki pietruszki;
- Jak przygotować smaczne pesto z jarmużu;
- Jak wykorzystać pesto w naszej codziennej kuchni.
Jak przygotować pożywne pesto z bazylii?
Bazylia należy do jednych z najczęściej wykorzystywanych ziół nie tylko w kuchni włoskiej. Oprócz niepowtarzalnego aromatu, charakteryzuje się ona również zawartością cennych składników, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Okazuje się, iż wprowadzenie jej do zdrowej diety może sprzyjać poprawie procesów trawiennych, jak również podnosić nasz nastrój w ciągu dnia i łagodzić objawy bezsenności.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 30g świeżych liści bazylii;
- 2-3 ząbki czosnku;
- Około 70-80g prażonych orzechów nerkowca;
- Około 15g parmezanu;
- 80ml oliwy z oliwek;
- Szczypty soli himalajskiej.
Sposób przygotowania:
Krok I: Obierz czosnek z łupinek;
Krok II: Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni;
Krok III: Do kielicha blendera przełóż: świeże liście bazylii, obrane ząbki czosnku, pokrojony na mniejsze kawałki ser, prażone orzechu oraz oliwę z oliwek;
Krok IV: Zmiksuj całość na gładką masę, a następnie przełóż do szczelnie zamkniętego słoiczka.
Jak przyrządzić aromatyczne pesto z natki pietruszki?
Natka pietruszki to bez wątpienia jedna z największych skarbnic witaminy C. Ponadto, jest ona bogata w beta-karoten, dzięki czemu wspiera prawidłowe widzenie. Warto wiedzieć, że wprowadzenie natki pietruszki do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, sprzyja poprawie naszego zdrowia i samopoczucia. Ponadto, regularne spożywanie niniejszego zioła wpływa nie tylko na poprawę odporności, ale również wyglądu naszej cery.
Jakich składników potrzebujesz:
- 1 pęczka natki pietruszki;
- 2 garści świeżych liści szpinaku;
- Około 80g orzechów piniowych;
- 2 ząbków czosnku;
- Około 80ml oleju rzepakowego;
- Szczypty ostrej papryki;
- 30g parmezanu.
Sposób przygotowania:
Krok I: Obierz czosnek z łupinek, a parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Krok II: Dokładnie umyj natkę pietruszki oraz liście szpinaku, a następnie przełóż je do kielicha blendera;
KrokIII: Na suchej patelni upraż orzechy piniowe;
Krok IV: Do kielicha blendera dodaj: uprażone orzechy, starty parmezan, czosnek, ostrą paprykę oraz olej rzepakowy;
Krok V: Zmiksuj całość na gładką masę, zamknij w szklanym słoiczku i przechowuj w lodówce.
Jak przygotować smaczne pesto z jarmużu?
Chociaż jarmuż znany nam jest już od pokoleń, cieszy się popularnością stosunkowo od niedawna. Niniejsze warzywo jest nie tylko doskonałe w smaku, ale przede wszystkim stanowi niezrównaną skarbnicę cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę C oraz K. Ponadto, roślina ta jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu duże ilości potasu oraz błonnika. Dlatego też, wprowadzenie jarmużu do zrównoważonej diety sprzyja profilaktyce zaburzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 3-4 dużych liści jarmużu;
- 4 łodygi natki pietruszki;
- ¾ szklanki słonecznika łuskanego;
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
- 2 ząbki czosnku;
- 5 łyżek oleju rzepakowego;
- 2 łyżki wody;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok I: Dokładnie umyj liście jarmużu oraz pietruszki, a następnie przełóż je do kielicha blendera;
Krok II: Obierz czosnek z łupinek i dodaj do składników w blenderze;
Krok III: Do składników dodaj również: słonecznik łuskany, olej rzepakowy, wodę, sok z cytryny oraz przyprawy. Zmiksuj całość na gładką masę przy pomocy blendera, a następnie zamknij w szklanym słoiku i włóż do lodówki.
Jak wykorzystać pesto w naszej codziennej kuchni?
Chociaż pesto stanowi dość kaloryczny dodatek do przygotowywanych przez nas dań, w niewielkich ilosciach można stosować je w zdrowej kuchni. Niniejszy dodatek idealnie komponuje się ze smakiem makaronu pełnoziarnistego jak również z wszelkiego rodzaju kaszami. Ponadto, pesto idealnie sprawdza się w połączeniu z sałatkami warzywnymi, jak również kanapkami przygotowanymi na bazie pieczywa z pełnego ziarna. Dodatkowo, przysmak ten świetnie sprawdzić się może podczas przygotowywania aromatycznej pizzy lub podczas przyrządzania kotletów wegetariańskich.
Podsumowanie
Przygotowanie domowego pesto wbrew pozorom nie jest takie trudne. Wystarczy dobór odpowiednich składników i sprawny blender, aby w kilka chwil cieszyć się smakiem aromatycznego sosu. Warto jednak pamiętać, iż ze względu na zawartość oleju, orzechów i sera w swoim składzie, pesto stanowi dość kaloryczną przekąskę.