Zielony groszek – dlaczego warto go jeść?

Zielony groszek ma wiele witamin i składników odżywczych. Mimo iż można go zjadać z puszki, czy mrożony – to jednak najlepszy jest ten świeży. Warto sięgać po niego w sezonie ponieważ nie jest kaloryczny, a ubogaci niejedną potrawę. Zielony groszek jest skarbnicą witaminy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera także witaminy  A, C, E i K oraz dużą dawkę żelaza oraz  potas, fosfor, cynk, magnez i wapń. Oprócz tych cennych składników mineralnych, w groszku znajdziemy też niacynę i błonnik, które regulują poziom cholesterolu, pomagają w trawieniu, a także białko, które z powodzeniem zastąpi białko zwierzęce. Dlatego groszek i inne warzywa strączkowe są polecane wegetarianom. W groszku znajdziemy również cenne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu hamują starzenie się oraz zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.

dlaczego warto jeść groszek

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *