Zmagasz się z problemem alergii pokarmowej na jajka? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy sześć, naszym zdaniem najlepszych, zamienników niniejszego produktu.
Większości z nas ciężko jest wyobrazić sobie przygotowywanie ciast lub ulubionych potraw bez użycia jajka. Niemniej jednak, coraz więcej osób zmaga się z problemem alergii pokarmowych, które wywołują szereg nieprzyjemnych objawów, takich jak bóle brzucha, nudności czy wysypka. Na szczęście, ze względu na rosnącą świadomość żywienia oraz zdrowego trybu życia, jesteśmy w stanie znaleźć wiele odpowiedników jajka, które zapewnią nam dobre samopoczucie i lepsze zdrowie.
Poznaj sześć najlepszych zamienników dla jajek!
Zamiennik nr 1. Siemię lniane – Niniejszy produkt doskonale odnajduje się wszędzie tam, gdzie jajko używane jest jako substancja wiążąca (na przykład podczas pieczenia kruchych ciast lub podczas przygotowywania kotletów mielonych). W celu przygotowania niezbędnej masy, do 2 łyżeczek mielonego siemienia lnianego należy dodać około ¼ szklanki gorącej wody. Tak przygotowaną masę należy zostawić na około 3-4 minuty, aż do momentu, w którym spęcznieje. Uwaga: Jedna czubata łyżeczka przygotowanej papki z siemienia lnianego odpowiada jednemu całemu jajku.
Zamiennik nr 2. Awokado – Niniejszy produkt cieszy się rosnącą popularnością na polskich stołach, a wszystko to za sprawą niezwykłych właściwości zdrowotnych oraz niewątpliwych walorów smakowych. Ponadto, okazuje się, że awokado świetnie sprawdza się w roli zamiennika dla jajka. Uwaga: Jedno rozgniecione, dojrzałe awokado odpowiada jednemu całemu jajku.
Zamiennik nr 3. Płatki owsiane – Niniejszy produkt działa tak samo, jak papka z siemienia lnianego. W celu jej przygotowania należy 1 łyżeczkę zmielonych płatków owsianych zalać 3 łyżeczkami gorącej wody. Tak przygotowaną miksturę należy odstawić na około 3 minuty, aż do momentu napęcznienia. Uwaga: Jedna porcja przygotowanej mikstury odpowiada jednemu całemu jajku.
Zamiennik nr 4. Tofu – Niniejszy produkt stanowi jeden z podstawowych składników kuchni wegańskiej. Stosując tofu jako zamiennik jajka będziesz w stanie uzyskać nie tylko odpowiednie związanie produktów, ale również ich zaskakujące nawilżenie i delikatność. Uwaga: Mniej niż ½ szklanki rozgniecionego tofu odpowiada jednemu całemu jajku.
Zamiennik nr 5. Puree z dyni – Delikatny mus z dyni wspaniale wiąże produkty, jednocześnie nadając im oryginalnego smaku i nawilżenia. Podczas przygotowywania niniejszego puree należy jednak uważać na osiągnięcie jego odpowiedniej konsystencji (puree nie powinno być zbyt wodniste). Uwaga: Około ½ szklanki musu z dyni odpowiada jednemu całemu jajku.
Zamiennik nr 6. Banan – Dojrzały, rozgnieciony banan może stanowić doskonały zamiennik jajka, który świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania domowych wypieków nadając im słodkiego smaku, co jednocześnie pozwoli nam na zredukowanie wyznaczonej w przepisie ilości cukru. Uwaga: Około ½ porcji rozgniecionego banana odpowiada jednemu całemu jajku.
Naleśniki bez jajek – przepis
Składniki, których potrzebujesz:
- Około 250 ml gazowanej wody mineralnej;
- Około 250 ml mleka krowiego lub sojowego;
- Około 2 szklanek mąki pszennej;
- Niewielką szczyptę soli; oraz
- Około 30 ml (jednej łyżki) wybranego oleju (np. oleju rzepakowego)
Jak przygotować naleśniki bez jajek?
Krok I: W wysokiej misce dokładnie zmieszaj wodę gazowaną, mleko, mąkę oraz sól. Wszystkie składniki mieszaj tak długo, aż osiągniesz gładką, lejącą się masę.
Krok II: Przygotowane ciasto odstaw na około 20 – 30 minut tak, aby wszystkie znajdujące się w nim składniki miały okazję się związać, a bąbelki ulotnić.
Krok III: Po upływie odpowiedniej ilości czasu ciasto zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, dodaj do niego 30 ml oleju i jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do momentu, w którym olej połączy się z ciastem. Uwaga: Jeśli uważasz, że ciasto jest zbyt gęste, dodaj do niego odrobinę wody.
Krok IV: Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż na niej naleśniki.
Nasza rada! Tak przygotowane naleśniki możesz podawać z dodatkiem świeżych owoców sezonowych oraz odrobiną białego sera.
Życzymy smacznego!