Nie każdy wie o tym, że niektórych owoców i warzyw, mimo wysokiej temperatury nie powinno się przechowywać w lodówce. Dlaczego? Otóż tracą one cenne wartości odżywcze i swój naturalny smak.
Jakich warzyw lepiej nie przetrzymywać w lodówce?
Pomidory – niska temperatura pozbawia ich smaku i zatrzymuje proces dojrzewania. Ponadto zmienia się ich skład chemiczny, a skórka staje się pomarszczona. Idealna temperatura do przechowywania pomidorów to 10 stopni C.
Ziemniaki – nie lubią zimnych lodówek, za to uwielbiają ciemne i suche piwnice. Jeśli trzymasz je w lodówce nie dziw się, że po krótkim czasie zaczynają gnić.
Cebula – najlepiej przeznaczyć dla niej jakieś suche i ciemne miejsce. Pozostawiona w lodówce mięknie i szybciej gnije.
Czosnek – w lodówce zaczyna tracić jędrność i pleśnieć, najlepiej przetrzymywać go w splecionym warkoczu.
Uwaga! Zielone warzywa np. sałata, brokuły, szparagi, ogórki powinny być przechowywane z dala od papryki, jabłek, czy bananów (znajduje się w nich etylen przyspieszający proces dojrzewania), ponieważ wtedy szybciej się popsują.
Jak przechowywać owoce?
Ananas, pomarańcz, cytryna i inne owoce tropikalne – z przyczyn oczywistych nie powinno się ich przechowywać w lodówce. W ich naturalnym środowisku panują wysokie temperatury. Wyjątkiem jest owoc kiwi, który długo utrzymuje świeżość w nieco chłodniejszych miejscach.
Arbuz – przechowywanie w lodówce pozbawia go antyoksydantów, a więc jednych z najwartościowszych składników.
Banany – bardzo szybko dojrzewają, zwłaszcza w miejscach suchych i chłodnych. W lodówce tracą swoje cenne witaminy, najlepiej zapewnić im dostęp do świeżego powietrza.
Pomocny trik! Jeśli kupiłeś owoce, które jeszcze nie są w pełni dojrzałe, możesz trzymać je w miejscu, gdzie znajdują się np. dojrzałe banany – przyspieszysz w ten sposób proces dojrzewania Twoich owoców.
Przepis na sałatkę owocową z orzechami
Składniki:
– Duża puszka brzoskwiń w zalewie
– 2 duże jabłka
– 2 banany
– 2 mandarynki
– 1 duża pomarańcza
– 2 garści obranych orzechów włoskich
– sok z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka, mandarynki, banany i pomarańcza obieramy. Jabłko kroimy w kostkę, mandarynki i pomarańcza rozdzielamy na części. Banany kroimy w talarki, brzoskwinie wyjmujemy z puszki i kroimy, zalewę wykorzystamy później. Wszystkie owoce wkładamy do jednej miski, mieszamy, zalewamy syropem z puszki po brzoskwiniach, dorzucamy orzechy. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy po wierzchu skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego!