Zupa czosnkowa w czasie przeziębienia?

Zupa czosnkowa jest pyszna, aromatyczna i posiada kremową konsystencję. Jest idealna w czasie, kiedy w powietrzu roi się od wirusów, a wszyscy w koło są przeziębieni. Nie od dziś wiadomo, że czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem.Substancje zawarte w czosnku stymulują pracę układu odpornościowego, do tego wykazują działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

 

Składniki na porcje dla 4 osób:

  • 26 nieobranych ząbków czosnku
  • 26 obranych ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • pół łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
  • 70 g świeżego imbiru
  • świeży tymianek
  • 300 g cebuli
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • odrobina soli himalajskiej


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Nieobrane ząbki czosnku umieszczamy w szklanym naczyniu żaroodpornym, dodajemy oliwę, posypujemy solą himalajską i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy, całość pieczemy 45 min, do momentu aż czosnek się zezłoci i będzie miękki. Pozostawiamy do wystygnięcia. Tak upieczony czosnek obieramy.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz przyprawy – tymianek, imbir, zmielony cayenne – smażymy, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy pieczony czosnek i ząbki świeżego, podsmażamy ok. 3 min. Wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem 20 min. Zupę miksujemy, aby uzyskać kremową konsystencję. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z wyciśniętym sokiem z 1/4 cytryny.

(źródło: www.pocztazdrowia.pl)

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.