Zupa czosnkowa jest pyszna, aromatyczna i posiada kremową konsystencję. Jest idealna w czasie, kiedy w powietrzu roi się od wirusów, a wszyscy w koło są przeziębieni. Nie od dziś wiadomo, że czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem.Substancje zawarte w czosnku stymulują pracę układu odpornościowego, do tego wykazują działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Składniki na porcje dla 4 osób:
- 26 nieobranych ząbków czosnku
- 26 obranych ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g masła
- pół łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
- 70 g świeżego imbiru
- świeży tymianek
- 300 g cebuli
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cytryna
- odrobina soli himalajskiej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Nieobrane ząbki czosnku umieszczamy w szklanym naczyniu żaroodpornym, dodajemy oliwę, posypujemy solą himalajską i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy, całość pieczemy 45 min, do momentu aż czosnek się zezłoci i będzie miękki. Pozostawiamy do wystygnięcia. Tak upieczony czosnek obieramy.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz przyprawy – tymianek, imbir, zmielony cayenne – smażymy, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy pieczony czosnek i ząbki świeżego, podsmażamy ok. 3 min. Wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem 20 min. Zupę miksujemy, aby uzyskać kremową konsystencję. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z wyciśniętym sokiem z 1/4 cytryny.
(źródło: www.pocztazdrowia.pl)