Zupa pełna warzyw – pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Nie masz pomysłu na obiad? Zależy Ci na prostych i zdrowych przepisach, które nie będą wymagały od Ciebie wielogodzinnego stania przy garnkach? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy dwa smaczne przepisy na zupy pełne warzyw.

Chociaż obiad kojarzy nam się zazwyczaj z solidną porcją mięsa i dodatków, zupa również może stanowić dla nas pełnowartościowy posiłek. Wystarczy dobór odpowiednich składników, dzięki którym przyrządzona przez nas potrawa będzie zawierała w sobie zestaw wszystkich niezbędnych mikroelementów, które zagwarantują nam dobre samopoczucie i energię na resztę dnia.

Dlaczego zupa jest zdrowa?

O tym, że zupa jest zdrowa słyszał w dzieciństwie chyba każdy z nas. Jednak, czy wiemy, dlaczego niniejsza potrawa cieszy się tak dobrą renomą? Poniżej wybraliśmy 5 najważniejszych powodów, dla których warto jeść zupę!

Po pierwsze: Zupa jest skarbnicą składników odżywczych – zawarte w niej gotowane mięso oraz warzywa dostarczają do organizmu szereg witamin i minerałów, które odpowiedzialne są między innymi za wzmocnienie naszej odporności.

Po drugie: Zupa skutecznie rozgrzewa – dzięki temu nawet w najchłodniejsze dni jesteśmy w stanie w szybki sposób przywrócić naszemu organizmowi właściwą temperaturę, a tym samym dostarczyć mu energię do zwalczania bakterii i wirusów atakujących nas w sezonie jesienno-zimowym.

Po trzecie: Zupa nie jest tucząca – właściwie przygotowana zupa, zawierająca niewielkie ilości tłuszczu, może stanowić doskonały posiłek dla wszystkich tych osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki.

Po czwarte: Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu – co sprawia, że nawet te osoby, które większość swojego dnia spędzają w pracy, będą w stanie w krótkim czasie przygotować dla siebie i swojej rodziny pełnowartościowy posiłek.

Po piąte: Zupa-krem to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które nie lubią jeść warzyw – zupa krem może zawierać w sobie wiele bogatych w mikroelementy warzyw (takich jak brokuły, szpinak, marchew, czy buraki), a jej właściwe doprawienie sprawia, że trafiać ona będzie w gusta nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników zieleniny.

Przepis nr 1. Ostra zupa-krem z dyni

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 1 kg obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę dyni;
  • 1 dojrzałej, obranej ze skorki i pokrojonej w grube plastry marchewki;
  • 1 posiekanej cebuli czerwonej;
  • 2 posiekanych ząbków czosnku;
  • Około trzech szklanek bulionu drobiowego;
  • 2 łyżeczek wybranego oleju (np. oleju rzepakowego);
  • Garści prażonych pestek dyni;
  • Szczyptę soli oraz pieprzu do smaku;
  • Szczyptę suszonej papryczki chili;
  • Około 4 dużych łyżek gęstej śmietany lub jogurtu typu greckiego.

Jak przygotować zupę-krem z dyni?

Krok I: Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i dodaj do nich 2 łyżki wybranego oleju. Następnie smaż całość przez około 3-4 minuty od czasy do czasu mieszając;

Krok II: Do warzyw dodaj 3 szklanki bulionu i gotuj zupę przez około 20-30 minut, aż wszystkie składniki staną się miękkie;

Krok III: Do zupy dodaj wszystkie przyprawy i szczyptę lub dwie mielonego chili;

Krok IV: Kiedy zupa delikatnie ostygnie, zmiksuj ją dokładnie przy pomocy blendera aż do momentu w którym uzyskasz jednolitą masę;

Krok V: Przelej zupę do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni, a na środek połóż łyżkę gęstej śmietany lub jogurtu typu greckiego.

Przepis nr 2. Zupa-krem z buraków z dodatkiem mleczka kokosowego

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 3 dużych, pieczonych (w temperaturze 2000 C przez 40 minut) buraków;
  • 2 łyżeczek świeżo tartego imbiru;
  • Dużej szklanki mleczka kokosowego;
  • Dużej szklanki wody;
  • 2 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonki;
  • 2 posiekanych ząbków czosnku;
  • Oleju do smażenia;
  • Soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować zupę-krem z buraków?

Krok I: Na dnie dużego garnka rozgrzej odrobinę oleju, a następnie dodaj do niego posiekany czosnek oraz imbir. Całość smaż przez około 1-2 minuty;

Krok II: Do garnka dodaj pokrojone w kostkę (upieczone) buraczki;

Krok III: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie dodaj do nich mleczko kokosowe, szklankę wody oraz wszystkie przyprawy;

Krok IV: Gotuj całość przez około 10-15 minut, a po ostygnięciu dokładnie zmiksuj.

Życzymy smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.