Pistacje solone

Pistacje solone

Pistacje w łupinach prażone i solone to znakomita i naturalna przekąska lub dodatek do posiłków. Cechują się znaczną zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i niewielką ilością wody.

Szczególnie bogate są w witaminę B6 oraz minerały, takie jak potas, miedź, żelazo, fosfor i magnez. Obfitują w witaminę E, zwaną witaminą młodości.

  • doskonałe źródło magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i potasu
  • zawierają witaminę E, B1, B6
  • w dużym stopniu obniżają poziom stresu
  • zawierają luteinę oraz błonnik

Stosowanie

Orzechy pistacjowe można spożywać, jako samodzielną przekąskę, ale mogą również być dodatkiem do wyrobów cukierniczych (ciast, lodów, budyniu, nadzienia cukierków).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *