Orzechy laskowe- skład, właściwości i zastosowanie

Orzechy laskowe – ulubione orzechy dzieciństwa – przynoszone z zagajnika laskowego od babci.
Cenione są od dawna, głównie za ich bogaty skład. Zawierają witaminę A, C, E, K i witaminy z grupy B, a także dostarczają do naszego organizmu białko i kwasy tłuszczowe nienasycone. Są bardzo polecane przez dietetyków, gdyż dostarczają nam cennych składników i mikroelementów, takich jak magnez, fosfor, potas czy selen. Są również źródłem błonnika.

Orzechy laskowe regulują ciśnienie, wspierają układ nerwowy, działają skutecznie na potencję, obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed zawałem i udarem mózgu.
Mogą je spożywać osoby z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż mają one niski indeks glikemiczny.
Uwaga: orzechy laskowe mogą być też powodem alergii pokarmowych.

 

orzechy laskowe skład i właściwości

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *