Chyba każdy z nas pamięta z okresu dzieciństwa smak orzechów laskowych, zrywanych prosto z leszczyny. Będąc dzieckiem nie wiedziało się ile dobroczynnych wartości posiada taka przekąska i jak zdrowe są orzechy. Wiecie dlaczego warto je jeść i jakie cenne właściwości posiadają?
Z orzechów laskowych przygotowuje się nalewkę, domowe masło orzechowe. Jest to smaczna i zdrowa przekąska, o której często się zapomina lub której nie docenia się.
Orzechy laskowe posiadają dużą ilość witamin, soli mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są cennym źródłem energii dla organizmu, a ich smak jest powszechnie doceniany.
W orzechach laskowych znajdziemy duże ilości witaminy E, nazywanej „witaminą młodości” oraz dużo kwasu foliowego, który jest ważnym elementem diety dla kobiet w ciąży. Orzechy zawierają też duże ilości witamin z grupy B, dlatego są polecane osobom narażonym na stres, cierpiącym na bezsenność i osłabionym.
Orzechy laskowe są wykorzystywane jako samodzielna przekąska, dodatek do ciast, deserów i jako surowiec w produkcji olejów. Mają też zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
Orzechy laskowe posiadają właściwości zapobiegające miażdżycy i chorobom sercowo-naczyniowym. Są wartościową przekąska dla osób przemęczonych, zestresowanych. Zapewniają odpowiednią pobudliwość mięśni i lepszą kondycję psychiczną. Są stosowane w celu zapobiegania niedokrwistości, z uwagi na dużą ilość żelaza. Wskazuje się, że duża zawartość witamin o charakterze antyoksydacyjnym powoduje, że jedzenie orzechy laskowe stanowi skuteczną ochronę przed działaniem wolnych rodników i powstaniem nowotworów.
Orzechy laskowe są uczulające, dlatego nie powinny ich jeść osoby, które mają alergię. Wskazuje się, że nawet 1% populacji może mieć alergię na różne rodzaje orzechów. Objawy alergii pojawiają się zaraz po zjedzeniu orzechów i są to: zmiany skórne, odczyny anafilaktyczne, nudności, wymioty, obrzęk warg i zmiany ze strony układu nerwowego, takie jak zaburzenia świadomości i zachowania.