Czarne złoto – olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki to produkt, który można stosować wewnętrznie oraz zewnętrznie. Ceniony jest on, bowiem nie tylko w kosmetyce, ale i problemach zdrowotnych. Zobacz, kiedy warto go stosować.

olej z czarnuszki

Z tego artykułu dowiesz się:

Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne

O czarnuszce mówi się od wielu lat i to nieprzypadkowo, ponieważ wykazuje ona wiele właściwości prozdrowotnych. Warto mieć olej w domu, gdyż sprawdzi się on nie tylko w problemach skórnych, ale i innych zaburzeniach organizmu.

Olej z czarnuszki – właściwości

  • Uśmierza i łagodzi objawy astmy;
  • Wspomaga terapie przeciw alergii;
  • Wzmacnia odporność organizmu;
  • Działa przeciwzapalnie;
  • Wspomaga pracę wątroby;
  • Obniża poziom glukozy we krwi;
  • Działa antyoksydacyjnie.

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Ze względu na powyższe właściwości olej z czarnuszki rekomendowany jest osobom z:

  • Alergią;
  • Obniżoną odpornością;
  • Astmą;
  • Przewlekłym zapaleniem zatok;
  • Problemami gastrycznymi (wzdęcia, niestrawność);
  • Atopowym zapaleniem skóry;
  • Cukrzycą typu 2;
  • Reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Olej z czarnuszki – dawkowanie

O ile przeznaczenie już znasz. Warto teraz dowiedzieć się jak stosować olej z czarnuszki. Poniżej znajdziesz praktyczną listę wskazówek, w jaki sposób należy go stosować.

Olej z czarnuszki – dawkowanie lecznicze

  • Według badań rekomenduje się dawki: 2,5-5 ml oleju/dobę – od 6 roku życia i dorośli;
  • Niektóre badanie wskazują, że w celach leczniczych można stosować dawki nawet 40 mg oleju na 1 kg masy ciała, tj. osoba 80 kg – 3200 mg;
  • Olej warto przyjmować wraz z posiłkiem;
  • Warto zaczynać od kilku kropel (ze względu na smak);
  • Stopniowo zwiększaj dawkę;
  • Olej można łączyć z syropem owocowym, cytryną, miodem lub aloesem.

olej z czarnuszki właściwości

Olej z czarnuszki – jak stosować?

Ze względu na nietypowy smak oleju warto łagodzić go sokami owocowymi lub dodawać go do sałatek, jako składnik, którego zadaniem będzie zaostrzenie smaku. Kiedy jednak już przyzwyczaisz się do jego smaku, najprościej będzie spożywać jego 1 łyżeczkę dwa razy/dobę.

Zazwyczaj stosuje się go przed posiłkiem lub w trakcie. Warto przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu, gdyż takie przechowywanie zachowa jego pełną wartość odżywczą.

Ciąża, a olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki jest produktem, który uznaje się za bezpieczny w czasie ciąży. Warto jednak mieć na uwadze, że praktycznie każdy produkt w nadmiarze może mieć wpływ na dziecko. Stąd proponuje się zmniejszenie dawki, konsultację z lekarzem lub odstawienie produktu.

Czarnuszka zwiększa laktację i z tego powodu warto wstrzymać się z jej spożywaniem w czasie karmienia.

Podsumowanie

Olej z czarnuszki to produkt, który może przynieść wiele dobrego, a szczególnie w przypadku alergików. Zatem każdy, kto boryka się z problemami skórnymi lub gastrycznymi, powinien go włączyć do diety, ponieważ według badań jest on bardzo skuteczny.

A jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *