Ksylitol zdecydowanie może zastąpić nam cukier w wielu przypadkach. Jest zdrowszy, ma niższy indeks glikemiczny, pomaga nam dbać o zęby, zmniejsza poczucie łaknienia na słodycze.
Możesz go spokojnie używać jako słodzika do herbaty, kawy, deserów czy ciast. Należy jedynie uważać na to, by nie nadużywać tego produktu. Skutkiem ubocznym może być np. biegunka.
Grafika przedstawia najczęściej wymienianie pozytywne właściwości ksylitolu.
Jednym z minusów jest słaba dostępność Ksylitolu i cena wyższa od ceny białego cukru. Najczęściej można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością przez internet.
Ksylitol – cukier brzozowy
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA