Maliny – skarbnica witamin

Maliny to owoce cenione wśród dietetyków, lekarzy i zielarzy bowiem zawierają ogromną dawkę witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Maliny są źródłem kwasów organicznych (m.in. kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy). Maliny mają szerokie działanie antynowotworowe. Najbardziej znane są jednak ze swoich właściwości wspomagania leczenia grypy i przeziębienia, bowiem działają napotnie, dzięki czemu obniżają gorączkę. Duża zawartość witaminy C – wzmacnia naszą odporność. O innych właściwościach malin dowiesz się z naszej infografiki.
Z malin przygotujesz pyszne dania, desery, koktajle. Maliny możesz też przetworzyć na sok, dżem, galaretkę, można je zamrozić i zrobić z nich lody czy smoothie. Nie każdy jednak wie, że z malin możemy zrobić zdrowy ocet. W sklepach dostępny jest tez bardzo zdrowy olej z malin.

maliny - źródło witamin

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *