Dobrze zbilansowane posiłki, zawierające wszystkie odpowiednie składniki odżywcze to podstawa naszego zdrowia. Podstawą tego, by posiłek był dobrze skomponowany są odpowiednie proporcje na talerzu.
Zapamiętaj naszą infografikę:
1/2 warzywa i owoce
Warzywa i owoce mają niską gęstość energetyczną, ale zarówno na talerzu, jak w brzuchu zajmują dużo miejsca. Dostarczają nam wielu witamin i minerałów. Są pełne wody, więc nawadniają Twój organizm. Jeśli postarasz się, by zawsze Twój talerz był wypełniony do połowy warzywami i owocami to nie musisz już liczyć kalorii. Są to produkty niskokaloryczne. Jednocześnie pamiętaj by zjadać więcej warzyw niż owoców. Proporcja powinna być 3/1.
1/4 produkty zbożowe i skrobiowe
Pieczywo, kasze, ryż, makarony i ziemniaki powinny na talerzu się znaleźć. To świetne źródło energii, bo zawierają dużo węglowodanów. Dodatkowo produkty zbożowe są źródłem wielu witamin np. z grupy B oraz magnezu, cynku i żelaza. Zawierają też błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit. W tej części powinny też znaleźć się ziemniaki, które są bardzo dobrym źródłem potasu i powinniśmy je jeść 2-3 razy w tygodniu. Pamiętajcie, że ziemniaki nie są tuczące, tylko sosy i tłuszcz, który do nich dodajemy – tuczą.
1/4 produkty białkowe
Mięso, ryby, jajka, produkty mleczne (mleko białe sery) – to źródło białka – budulca naszych mięśni. Białko wspiera naszą odporność, dostarcza tlen do komórek. Zarówno niedobór białka, jak i nadmiar białka nie jest dobry dla naszego organizmu. Dlatego tak ważne jest by zachowywać równowagę. Jeśli będziesz stosował się do poniższych proporcji – żadne niedobory nie będą Ci straszne. Jeśli jesteś wegetarianinem – TUTAJ podpowiadamy skąd czerpać białko roślinne.