Najlepsze proporcje na talerzu

Dobrze zbilansowane posiłki, zawierające wszystkie odpowiednie składniki odżywcze to podstawa naszego zdrowia. Podstawą tego, by posiłek był dobrze skomponowany są odpowiednie proporcje na talerzu.

Zapamiętaj naszą infografikę:

1/2 warzywa i owoce

Warzywa i owoce mają niską gęstość energetyczną, ale zarówno na talerzu, jak w brzuchu zajmują dużo miejsca. Dostarczają nam wielu witamin i minerałów. Są pełne wody, więc nawadniają Twój organizm. Jeśli postarasz się, by zawsze Twój talerz był wypełniony do połowy warzywami i owocami to nie musisz już liczyć kalorii. Są to produkty niskokaloryczne. Jednocześnie pamiętaj by zjadać więcej warzyw niż owoców. Proporcja powinna być 3/1.

1/4 produkty zbożowe i skrobiowe

Pieczywo, kasze, ryż, makarony i ziemniaki powinny na talerzu się znaleźć. To świetne źródło energii, bo zawierają dużo węglowodanów. Dodatkowo produkty zbożowe są źródłem wielu witamin np. z grupy B oraz magnezu, cynku i żelaza. Zawierają też błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit. W tej części powinny też znaleźć się ziemniaki, które są bardzo dobrym źródłem potasu i powinniśmy je jeść 2-3 razy w tygodniu. Pamiętajcie, że ziemniaki nie są tuczące, tylko sosy i tłuszcz, który do nich dodajemy – tuczą.

1/4 produkty białkowe

Mięso, ryby, jajka, produkty mleczne (mleko białe sery) – to źródło białka – budulca naszych mięśni. Białko wspiera naszą odporność, dostarcza tlen do komórek. Zarówno niedobór białka, jak i nadmiar białka nie jest dobry dla naszego organizmu. Dlatego tak ważne jest by zachowywać równowagę. Jeśli będziesz stosował się do poniższych proporcji – żadne niedobory nie będą Ci straszne. Jeśli jesteś wegetarianinem – TUTAJ podpowiadamy skąd czerpać białko roślinne.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.