Dni stają się coraz krótsze, a za oknem deszcz i zimny wiatr. Jednak my nie mamy taryfy ulgowej, każdy z nas musi wciąż chodzić do pracy lub szkoły. Wracamy do domu przemoczeni, zziębnięci. Wtedy pierwszą myślą jest gorąca herbatka, która rozgrzeje Cię i uprzyjemni mroźny wieczór.
Wypróbuj rozgrzewających dodatków do herbat, aby nadać im wyśmienitego smaku i aromatu. W sezonie zwiększonej zachorowalności przydadzą się też zioła, które wykazują działanie napotne oraz łagodzą katar i kaszel.
Przepisy na herbatki rozgrzewające:
1. Herbata z pomarańczową nutą i goździkami
- szklanka czarnej herbaty, miód, 2 goździki, 2 plasterki pomarańczy
Zaparz herbatę. Dosłodź miodem. Do gorącej dodaj goździki i pomarańczę.
2. Korzenna herbata
- szklanka czarnej herbaty, kilka plasterków imbiru, laska cynamonu, kilka goździków, pomarańcza, kilka plastrów cytryny
Zaparz herbatę z cynamonem, imbirem i kilkoma goździkami. Pozostałe goździki wbij w pomarańczę i wrzuć ją do zaparzanej herbaty wraz z plastrami cytryny.
3. Zielona herbata z imbirem
- łyżeczka zielonej herbaty, plaster świeżego imbiru, kilka plasterków cytryny
Wszystkie składniki zalej wodą w temperaturze 80-90*C i zaparzaj pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Jakich dodatków używać do herbatek rozgrzewających?
- Imbir – zawiera bogactwo substancji odkażających i przeciwzapalnych, a ponadto ma właściwości rozgrzewające. herbata z dodatkiem imbiru i cytryny działa napotnie.
- Suszone maliny – owoce te wykazują działanie napotne i wzmacniające. Wykazują działanie antybakteryjne. Maliny są bardzo dobrym środkiem przeciwgorączkowym, ponieważ działają napotnie, a dzięki temu iż pot paruje ze skóry, spada gorączka.
- Kwiat lipy – nadaje herbacie delikatnie miodowego smaku. Napar przygotowany z kwiatu lipy znany jest już od dziesiątek lat i stosowany przez nasze babcia na przeziębienia i grypę. Pomaga organizmowi w pozbyciu się szkodliwych substancji powodujących chorobę. Dodatkowo działa nasennie i uspokajające, a zawarte w niej związki śluzowe łagodzą kaszel i ból gardła.
- Mięta pieprzowa – zawiera szereg właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych i przeciwbólowych, w związku z tym polecana jest we wczesnych okresach przeziębienia.
- Kwiat czarnego bzu – powinno się spożywać napar z dodatkiem czarnego bzu regularnie, ponieważ łagodzi on dolegliwości związane z początkami wystąpienia infekcji, wyraźnie skraca okres choroby i obniża gorączkę.
- Kardamon – to jedna z najdroższych i najstarszych przypraw na świecie. Przypisywane są mu właściwości antydepresyjne. Pomaga w zwalczaniu oznak przeziębienia i grypy. Polecany jest to stosowania przy zapaleniu oskrzeli, gdzie łagodzi przykre dolegliwości związane z kaszlem i bólem gardła.
- Miód – każdy z nas zna herbatę z cytryną i miodem, w ludowej medycynie traktowana jest jako naturalny antybiotyk. Miód znacznie wzmacnia odporność organizmu. Ponadto, zawarta w miodzie fruktoza sprawia, że organizm szybko wydziela toksyny.
- Cynamon – czy wiesz, że kora cynamonu ma przeciwzapalne i bakteriobójcze właściwości? Właśnie z tego powodu poleca się go do herbat w okresie jesienno – zimowym, pomaga utrzymać formę w okresie zwiększonej zachorowalności, a przy tym doskonale smakuje i nieziemsko pachnie.
- Pigwa – nadają herbacie niezwykły smak, pachnący cytrusami i jabłkami. Zawiera wiele składników mineralnych, które przyczyniają się do tworzenia naturalnej bariery obronnej dla organizmu.
- Dzika róża – jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C. Przygotowane z niej napary służą jako środek wzmacniający. Skuteczna w okresach przeziębienia i grypy.