Siemię lniane jest bardzo popularne. Najczęściej spotykaną formą siemienia – są brązowe ziarenka nasion lnu. Nieco rzadziej natykamy się na siemię złote, które jest bogatsze w prozdrowotne składniki, ale jest też nieco droższe. Zarówno siemię brązowe jak i złote – możemy kupić w postaci ziarenek jak i w postaci zmielonej. Warto też pokusić się na zakup oleju lnianego.
Siemię lniane posiada wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Zapewne każdy zna zbawienne działanie błonnika, który zawarty jest w siemieniu lnianym. To chyba główny powód, dla którego go stosujemy. Spójrz jednak na naszą grafikę i przekonaj się do czego jeszcze możesz wykorzystać te drogocenne ziarenka.
Jak spożywać siemię lniane?
– Jako posypka do kanapek. Sprawdzi zarówno przy twarożkach, jak i pomidorach, ogórkach.
– Jako dodatek do zup, sałatek i innych potraw. Nasiona można wcześniej prażyć na suchej patelni.
– Do wypieku chleba.
– Zmielone siemię lniane sprawdzi się jako zamiennik jajka, podczas przygotowywania ciasta, kotletów, czy pulpetów. Jedną łyżkę mielonego siemienia należy wymieszać z trzema łyżkami wody (idealne rozwiązanie dla wegan, wegetarian i osób które nie mogą jeść jajek ze względów zdrowotnych. Danie będzie na pewno smaczne, a na dodatek zawierać będzie cenne składniki odżywcze.
– Sproszkowane siemię świetnie pasuje do jogurtów, kefirów czy owsianek.
– Idealny do przygotowania kisielu. Przepisy znajdziesz w internecie.
– W formie płynnej. Zmielone siemię dodajemy do koktajli warzywnych i owocowych a także do smoothie.
– W formie napoju na bazie wody i siemienia. Zmielone ziarna zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 min. Po tym czasie stanie kleisty, tzn, że jest gotowy do wypicia.