Białko vege – źródła

Białko jest jednym z podstawowych produktów odżywczych. Proteiny w nim zawarte uczestniczą w niemalże wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie. Jest ono niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Niedobór białka powoduje zahamowanie wzrostu i rozwoju. Bez białka niemożliwa jest odbudowa tkanek, zmniejsza się odporność na choroby, wszelkie rany goją się trudniej. Niedobory białka w diecie zaburzają także procesy myślowe i funkcjonowanie mózgu. Niedobory białka są szczególnie niebezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży.

Białka zwierzęce są lepiej przyswajane niż białko roślinne ponieważ są bardziej podobne do naszego białka. Białko jednak możemy pozyskać również ze źródeł roślinnych, ale musimy pamiętać, że jest ono trudniej wchłanialne ze względu na obecność błonnika i innych wspomagaczy trawienia. Najlepsze roślinne źródła białka to suche nasiona roślin strączkowych. Spore ilości znajdziemy także w kaszach i orzechach. Zebraliśmy najbardziej popularne źródła białka roślinnego wraz z wartością białka na 100g produktu. Grafika bardzo przydatna. Warto wydrukować i powiesić na lodówce.
Polecamy również gotowe białko w proszku, np. z nasion konopi. Można je dodać do zupy czy koktajlu.

białko wege, żródła białka, źródło białka roślinnego

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.