Na temat jajek mówiono już wiele. Jajka to największe zło tego świata, jajka podnoszą poziom cholesterolu, cholesterol to wróg numer 1 serca i tak dalej. Aktualnie jednak wiadomo, że to, czym karmiła nas branża spożywcza, farmakologiczna i media to tak naprawdę największy mit żywieniowy wszechczasów. Sprawdź, czy jajka faktycznie mogą Ci zaszkodzić.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Dlaczego w przeszłości jajka uważano za niezdrowe?
- Jaka jest wartość odżywcza jajka?
- Czy jajka faktycznie szkodzą? Cholesterol w jajku, a zdrowie.
- Ile jaj można zjeść w tygodniu?
- Kto faktycznie powinien uważać na jajka?
Dlaczego w przeszłości jajka uważano za niezdrowe?
Jajka w środowisku żywieniowym to temat bez dna. Początek wszelkich spekulacji przypada na rok 1972, kiedy to Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne określiło limit spożycia jajek ze względu na wysoką zawartość cholesterolu w żółtku.
Z biegiem lat temat ten wracał niczym bumerang. Jednak dziś większość badań obala mit, niekorzystnego wpływu jajek na organizm osób zdrowych. Wynika to z faktu, że zmienił się pogląd na temat cholesterolu i innych składników odżywczych jajka. Czy zatem jajka faktycznie szkodzą?
Jaka jest wartość odżywcza jajka?
Wartość odżywcza jajka (100 g – 2 jajka):
- Kcal – 155;
- Węglowodany – 1 g;
- Białko – 13 g;
- Tłuszcz – 11 g (Nasycone Kwasy Tłuszczowe – 3,3 g, Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe – 1,4 g, Jednonienasycone Kwasy Tłuszczowe – 4,1 g);
- Potas – 126 mg;
- Żelazo – 1,2 mg;
- Witamina – A 520 UI;
- Witamina B12 – 1,1 µg.
Dodatkowo warto wspomnieć lecytynie, która wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Więc czy jajka mogą nam w ogóle zaszkodzić?
Czy jajka faktycznie szkodzą? Cholesterol w jajku, a zdrowie.
Kiedyś utożsamiano cholesterol z prostą drogą do chorób serca. Z tego powodu pojawiło się zatem wiele pytań: czy jajka szkodzą na cholesterol? Czy jajka szkodzą na wątrobę? Jednak na ten moment wiadomo, że to mit, gdyż:
- Cholesterol zawarty w jajku ma inną budowę chemiczną niż ten znajdujący się w organizmie;
- Jego ilość w produkcie jest nie ważna, gdyż organizm wytwarza go w ciągu doby o wiele więcej;
- Jajka posiadają lecytynę, bogactwo składników mineralnych, witamin i białka, które wspomagają prawidłowe odżywienie organizmu.
Wiadomo również, że cholesterol jest nam wręcz potrzebny, ponieważ buduje każdą komórkę ciała. Choroby serca wynikają raczej z nieprawidłowego stylu życia, używek i niskiej aktywności fizycznej, a nie przez to, że zjemy sobie 2 razy na tydzień jajko na miękko.
Ile jaj można zjeść w tygodniu?
WHO/FAO – Światowa Organizacja Zdrowia:
Można spożyć nawet do 10 jajek tygodniowo.
Amerykańskie Stowarzyszenie Zapobiegania Chorobom Serca:
Brak limitu w spożyciu.
Kto faktycznie powinien uważać na jajka?
Warto jednak pamiętać, że wszystkie powyższe dane dotyczą osób w pełni zdrowych. Według najnowszych badań ograniczyć jajka w diecie powinny osoby z:
- Podwyższonym poziomem cholesterolu;
- Podwyższonym poziomem trójglicerydów;
- Cukrzycą typu 2;
- Nietolerancją białka kurzego.
Takie osoby powinny raczej spożywać do 3-4 jajek na tydzień (o ile nie wywołują one objawów).
Podsumowanie
Po przeczytaniu tego tekstu wiesz, że jajka to w rzeczywistości bogactwo składników odżywczych. Pomimo tego, że słynęły one z wysokiej zawartości cholesterolu (co się nie zmieniło), to aktualnie wiadomo, że ma to mały wpływ na organizm ludzi w pełni zdrowych.
Pamiętaj, że w dietetyce to nie produkt, a jego dawka odgrywa najważniejszą rolę stąd, jeśli jesteś zdrów, jedz jajka bez obaw.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.