Czy jajka szkodzą? Jajka, a cholesterol.

Na temat jajek mówiono już wiele. Jajka to największe zło tego świata, jajka podnoszą poziom cholesterolu, cholesterol to wróg numer 1 serca i tak dalej. Aktualnie jednak wiadomo, że to, czym karmiła nas branża spożywcza, farmakologiczna i media to tak naprawdę największy mit żywieniowy wszechczasów. Sprawdź, czy jajka faktycznie mogą Ci zaszkodzić.

jajka

Z tego artykułu dowiesz się:

Dlaczego w przeszłości jajka uważano za niezdrowe?

Jajka w środowisku żywieniowym to temat bez dna. Początek wszelkich spekulacji przypada na rok 1972, kiedy to Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne określiło limit spożycia jajek ze względu na wysoką zawartość cholesterolu w żółtku.

Z biegiem lat temat ten wracał niczym bumerang. Jednak dziś większość badań obala mit, niekorzystnego wpływu jajek na organizm osób zdrowych. Wynika to z faktu, że zmienił się pogląd na temat cholesterolu i innych składników odżywczych jajka. Czy zatem jajka faktycznie szkodzą?

Jaka jest wartość odżywcza jajka?

Wartość odżywcza jajka (100 g – 2 jajka):

  • Kcal – 155;
  • Węglowodany – 1 g;
  • Białko – 13 g;
  • Tłuszcz – 11 g (Nasycone Kwasy Tłuszczowe – 3,3 g, Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe – 1,4 g, Jednonienasycone Kwasy Tłuszczowe – 4,1 g);
  • Potas – 126 mg;
  • Żelazo – 1,2 mg;
  • Witamina – A 520 UI;
  • Witamina B12 – 1,1 µg.

Dodatkowo warto wspomnieć lecytynie, która wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Więc czy jajka mogą nam w ogóle zaszkodzić?

Czy jajka faktycznie szkodzą? Cholesterol w jajku, a zdrowie.

Kiedyś utożsamiano cholesterol z prostą drogą do chorób serca. Z tego powodu pojawiło się zatem wiele pytań: czy jajka szkodzą na cholesterol? Czy jajka szkodzą na wątrobę? Jednak na ten moment wiadomo, że to mit, gdyż:

  • Cholesterol zawarty w jajku ma inną budowę chemiczną niż ten znajdujący się w organizmie;
  • Jego ilość w produkcie jest nie ważna, gdyż organizm wytwarza go w ciągu doby o wiele więcej;
  • Jajka posiadają lecytynę, bogactwo składników mineralnych, witamin i białka, które wspomagają prawidłowe odżywienie organizmu.

Wiadomo również, że cholesterol jest nam wręcz potrzebny, ponieważ buduje każdą komórkę ciała. Choroby serca wynikają raczej z nieprawidłowego stylu życia, używek i niskiej aktywności fizycznej, a nie przez to, że zjemy sobie 2 razy na tydzień jajko na miękko.

Ile jaj można zjeść w tygodniu?

WHO/FAO – Światowa Organizacja Zdrowia:

Można spożyć nawet do 10 jajek tygodniowo.

Amerykańskie Stowarzyszenie Zapobiegania Chorobom Serca:

Brak limitu w spożyciu.

Czy jajka szkodzą

Kto faktycznie powinien uważać na jajka?

Warto jednak pamiętać, że wszystkie powyższe dane dotyczą osób w pełni zdrowych. Według najnowszych badań ograniczyć jajka w diecie powinny osoby z:

  • Podwyższonym poziomem cholesterolu;
  • Podwyższonym poziomem trójglicerydów;
  • Cukrzycą typu 2;
  • Nietolerancją białka kurzego.

Takie osoby powinny raczej spożywać do 3-4 jajek na tydzień (o ile nie wywołują one objawów).

Podsumowanie

Po przeczytaniu tego tekstu wiesz, że jajka to w rzeczywistości bogactwo składników odżywczych. Pomimo tego, że słynęły one z wysokiej zawartości cholesterolu (co się nie zmieniło), to aktualnie wiadomo, że ma to mały wpływ na organizm ludzi w pełni zdrowych.

Pamiętaj, że w dietetyce to nie produkt, a jego dawka odgrywa najważniejszą rolę stąd, jeśli jesteś zdrów, jedz jajka bez obaw.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *