Podwyższony cholesterol – przyczyny, objawy, dieta

Cholesterol to składnik, którego każdy woli unikać. Mówi się, że wysoki cholesterol to prosta droga do rozwoju chorób serca. Jednak czy faktycznie tak jest? Jak zatem rozpoznać pierwsze objawy wysokiego poziomu cholesterolu i czy stan ten rzeczywiście jest tak niebezpieczny? Po przeczytaniu tego tekstu będziesz to wiedzieć.

Podwyższony cholesterol

Z tego artykułu dowiesz się:

Czym jest cholesterol i jak się go dzieli?

Cholesterol to składnik błon każdej komórki ciała. Decyduje on o sztywności ścian komórki, dzięki czemu umożliwia swobodne przedostawanie się składników odżywczych do i z komórki. Uznać go można zatem za bardzo ważny element dobrze działającego organizmu.

Pamiętaj jednak, że cholesterol spotkać można w wielu formach, a są nimi:

  • Cholesterol – ogólne pojęcie dla składnika;
  • Cholesterol całkowity – termin określający ogólną zawartość cholesterolu w organizmie;
  • Cholesterol HDL – cząsteczki tłuszczowe o wysokiej gęstości „dobry cholesterol”;
  • Cholesterol LDL – cząsteczki tłuszczowe o niskiej gęstości „zły cholesterol”;
  • Fitosterole – roślinne odpowiedniki cholesterolu.

Podwyższony cholesterol – przyczyny

Podwyższony poziom cholesterolu może mieć wiele przyczyn. Nie da się jednak jednoznacznie powiedzieć, co zaszkodziło organizmowi najbardziej. Warto jednak pamiętać, że złe wyniki badań najczęściej wynikają z niewłaściwego stylu życia.

Podwyższony cholesterol – przyczyny

  • Nieprawidłowa dieta;
  • Palenie papierosów;
  • Spożywanie zbyt dużej ilości alkoholu;
  • Brak aktywności fizycznej;
  • Stres;
  • Brak snu;
  • Zaburzenia hormonalne;
  • Choroby (cukrzyca, nadciśnienie).

Według aktualnych badań wysoki poziom cholesterolu nie jest tak niebezpieczny, jak kiedyś uważano. Wynika to z faktu, że to dopiero utlenione cząsteczki tego związku mogą Ci zaszkodzić.

Podwyższony cholesterol – objawy

Pierwsze objawy podwyższonego poziomu cholesterolu nie będą zauważalne, ponieważ rozwój chorób o tym podłożu jest bardzo podstępny. Rozwija się niekiedy wiele lat, nie dając żadnych dolegliwości. Dlatego warto regularnie się badać, gdyż nieprawidłowe wyniki to podstawowy objaw rozwoju choroby.

Jeśli jednak zauważysz u siebie lub bliskich poniższe objawy to zdecydowanie skonsultuj to z lekarzem.

Podwyższony cholesterol – objawy

  • Znaczne pogorszenie kondycji;
  • Niepokój, apatia i problemy z oddychaniem;
  • Bóle i spuchnięte kończyny;
  • Widoczne żółte guzki pod oczami lub na łokciach;
  • Wystąpienie choroby wieńcowej.

Podwyższony cholesterol  – dieta, jak jeść?

Nie ma uniwersalnego rozwiązania na wysoki poziom cholesterolu. Oczywiście można brać leki, jednakże jest to rozwiązanie bardzo smutne, gdyż może trwać do końca życia. Warto zatem zapamiętać, że to styl życia ma tutaj największe znaczenie. Od strony dietetycznej warto pamiętać o:

  • Usunięciu z diety źródeł tłuszczów nasyconych (smalec, wyroby ciastkarskie, tłuste mięso);
  • Wykluczeniu z diety soli i produktów bogatych w glutaminian sodu;
  • Ograniczeniu spożycia cukrów prostych (słodycze, przetworzone pieczywo, produkty instant, owoce w dużej ilości);
  • Zwiększeniu spożycia olejów roślinnych, orzechów i nasion;
  • Zwiększeniu spożycia warzyw (szczególnie zielonych);
  • Zwiększeniu spożycia błonnika (produkty pełnoziarniste, orzechy);
  • Zaprzestaniu palenia papierosów;
  • Zwiększeniu aktywności fizycznej (na początku mogą być regularne spacery).

Podwyższony cholesterol objawy

3 mity na temat cholesterolu

  1. Cholesterol obecny w żywności ma inną budowę chemiczną niż ten obecny w organizmie.
  2. Wysokie spożycie cholesterolu w diecie nie jest tak straszne, ponieważ organizm i tak produkuje go o wiele więcej. Dieta to ok. 250 mg/dobę, a organizm wytwarza ok. 1500 mg/dobę.

Więc wysokie spożycie cholesterolu sprawi, że organizm po prostu wytworzy go mniej i zostanie zachowana równowaga.

  1. Wobec rozwoju chorób serca to wysokie spożycie tłuszczów nasyconych jest o wiele gorsze niż spożywanie cholesterolu.

Podsumowanie

Po przeczytaniu tego tekstu wiesz, że cholesterol w rzeczywistości nie jest tak niebezpieczny, jak do to tej pory uważano. Jego udział w prawidłowej pracy organizmu jest niezbędny, więc nie ma co, aż tak wiele uwagi na nim skupiać.

Pamiętaj jednak, aby regularnie się badać i informować lekarza o nieprawidłowych poziomach tego składnika. Miej na uwadze również bezpieczną dla Twojego ciała dietę oraz regularną aktywność fizyczną, a na pewno będziesz cieszyć się pełnią zdrowia.

A jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *