Pierzga i jej cenne wartości…

zazasasas

Głównym składnikiem pierzgi jest pyłek kwiatowy-są to męskie komórki rozrodcze roślin owadopylnych albo wiatropylnych tworzące się w pylnikach kwiatowych.Pierzga powstaje w wyniku procesu fermentacji mlekowej pyłku kwiatowego zasklepionego miodem i nektarem. Dzięki temu jest naturalnie zakonserwowany i łatwo przyswajalny.Pierzga dzięki fermentacji mlekowej jest dużo bardziej przyswajalna od pyłku kwiatowego. Dzięki temu dużo więcej witamin i minerałów zostaje wchłonięte przez organizm. W składzie pierzgi mamy:
Witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P i PP
Pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarkę, mangan.
Pierzgę można kupić na http://www.cosdlazdrowia.pl/

 

kjknbc

Pierzga posiada szerokie zastosowanie lecznicze. Właściwości antybakteryjne i odtruwające (szczególnie przy chorobie alkoholowej), przyśpiesza metabolizm, aktywuje układ odpornościowy. Bardzo pomocna przy obstrukcjach jak i innych problemach układu trawiennego. Ma działanie wzmacniające i regenerujące w okresie szczególnego narażenia na czynniki szkodliwe (po chorobach, przy rekonwalescencji, po operacjach, niedobory witamin i minerałów). Zapobiegawczo i leczniczo stosuje się ją przy anemii. Dzięki swoim składnikom wzmacnia psychicznie w stanach depresyjnych, w stresie, przy pracy umysłowej. Pierzga zawiera szeroką i bogatą paletę składników, dzięki czemu jest bardzo dobrym pokarmem odżywczym, reguluje działanie narządów i układów organizmu, stymuluje prace gruczołów dokrewnych.
Pierzga ma specyficzny lekko kwaskowaty smak. Nie jest tak słodka jak miód. Powinna być spożywana w dawkach nieprzekraczających trzech łyżeczek dziennie. Można ja przyjmować na wiele sposobów, prosto z opakowania (zaleca się wtedy powolne ssanie granulek), robiąc roztwór wodny (koniecznie z wody przygotowanej), lub mieszając z miodem który wzmacnia korzystne działania pierzgi.
Miód z pierzgą możecie również kupić http://www.cosdlazdrowia.pl/

 

njhuygftfdft

 

Najlepsze efekty wspomagające organizm uzyskamy, spożywając ją dwa razy dziennie. Rano na czczo wypijając ją rozpuszczoną w wodzie (najlepiej rozpuścić ją 12 godzin przed wypiciem) i drugą porcję wieczorem. Dobry wpływ suplementowania pierzgi na można zaobserwować już po siedmiu dniach choć czasem ten czas ulega przedłużeniu (ze względu na stan organizmu) – oddziaływanie jest trwalsze i mniej obciążające organy niż po używaniu sztucznych suplementów. Pierzga może być używana przez wszystkich: dzieci, młodzi, osoby w sile wieku i starsze. Nie mogą jej używać jedynie osoby uczulone na produkty wytworzone przez pszczoły.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.