Pierzga pszczela


Pierzga jest naturalnie przetworzonym przez pszczoły pyłkiem kwiatowym, wzbogaconym o mleczko pszczele. Tak powstała pierzga jest odporna na szkodliwe oddziaływanie wirusów i grzybów. Posiada znacznie wyższą wartość odżywczą, niż pyłek. Jest też bardzo łatwo przyswajalna przez organizm i ma bogaty skład chemiczny.

Co zawiera pierzga?

  • peptydy i aminokwasy
  • cukry proste
  • kwas mlekowy, który chronią ją przed zepsuciem
  • szereg witamin, w tym witaminę C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D
  • magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód

Stosowanie

Pierzga pszczela nie jest tak słodka jak miód. Ma specyficzny, kwaskowaty smak, który zawdzięcza fermentacji pyłku. Dzienna dawka tego produktu to 2-3 łyżeczki. Najlepsze efekty zdrowotne można uzyskać stosując pierzgę 2 razy dziennie.

Pierzga może być stosowana bezpośrednio po wyjęciu z opakowania, tylko należy ją dokładnie przerzuć, ponieważ dzięki temu pierzga jest łatwiej przyswajalna.
Pierzgę można również rozpuścić w przegotowanej wodzie, w mleku lub miodzie: 1 łyżeczka pierzga pierzgi na ½ szklanki wody. Połączenie miodu i pierzgi potęguje ich dobroczynne działanie. Najlepiej przygotować pierzgę rozpuszczoną w wodzie rano do wypicia wieczorem i przygotować wieczorem do spożycia rankiem kolejnego dnia. Minimalny czas moczenia pierzgi to 4 godziny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *