Pierzga jest naturalnie przetworzonym przez pszczoły pyłkiem kwiatowym, wzbogaconym o mleczko pszczele. Tak powstała pierzga jest odporna na szkodliwe oddziaływanie wirusów i grzybów. Posiada znacznie wyższą wartość odżywczą, niż pyłek. Jest też bardzo łatwo przyswajalna przez organizm i ma bogaty skład chemiczny.
Co zawiera pierzga?
- peptydy i aminokwasy
- cukry proste
- kwas mlekowy, który chronią ją przed zepsuciem
- szereg witamin, w tym witaminę C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D
- magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód
Stosowanie
Pierzga pszczela nie jest tak słodka jak miód. Ma specyficzny, kwaskowaty smak, który zawdzięcza fermentacji pyłku. Dzienna dawka tego produktu to 2-3 łyżeczki. Najlepsze efekty zdrowotne można uzyskać stosując pierzgę 2 razy dziennie.
Pierzga może być stosowana bezpośrednio po wyjęciu z opakowania, tylko należy ją dokładnie przerzuć, ponieważ dzięki temu pierzga jest łatwiej przyswajalna.
Pierzgę można również rozpuścić w przegotowanej wodzie, w mleku lub miodzie: 1 łyżeczka pierzga pierzgi na ½ szklanki wody. Połączenie miodu i pierzgi potęguje ich dobroczynne działanie. Najlepiej przygotować pierzgę rozpuszczoną w wodzie rano do wypicia wieczorem i przygotować wieczorem do spożycia rankiem kolejnego dnia. Minimalny czas moczenia pierzgi to 4 godziny.