Pierzga pszczela jest jednym z najcenniejszych produktów, jakie wytwarzają pszczoły. Jej lecznicze działanie jest wyżej oceniane niż działanie miodu, a regularne stosowanie pierzgi pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata. Cena pierzgi pszczelej jest znacznie wyższa niż cena miodu, jednak warto sięgnąć po ten wyjątkowy, naturalny produkt. Kto i kiedy powinien stosować pierzgę pszczelą?
Co to jest pierzga pszczela?
Pierzga pszczela to produkt wyjątkowy nie tylko dla ludzi, ale i dla pszczół. Niedobór pierzgi sprawia, że rodzina pszczół staje się słabsza, a ramki budowane przez owady niszczeją. Pierzga jest mieszanką pyłku kwiatowego, miodu i śliny pszczół. Pszczoły zabezpieczają mieszankę woskiem, przez co rozpoczyna się proces jej fermentacji. Fermentacja pierzgi sprawia, że jest ona lepiej przyswajalna przez organizm niż pyłek pszczeli i zawiera więcej witamin i minerałów. W ulu pierzgę spożywają głównie młode owady.
Pierzga pszczela – właściwości
Na co pomaga pierzga pszczela? Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych poleca się spożywanie pierzgi pszczelej osobom niedożywionym i przechodzącym rekonwalescencję po długiej i ciężkiej chorobie. Cenne minerały i witaminy przyśpieszają powrót do zdrowia i w krótkim czasie wzmacniają organizm. Łatwo przyswajalne aminokwasy i peptydy są dobrze tolerowane nawet przez te osoby, które przez długi czas nie mogły przyjmować pokarmów z powodu poważnych chorób układu pokarmowego.
Pierzga dostarcza witaminy C, H, krzemu, siarki, biotyny, a także witamin z grupy B. Fermentacja pierzgi powoduje wytwarzanie w niej kwasu mlekowego, który korzystanie wpływa na układ pokarmowy i chroni przed rozwojem szkodliwych szczepów bakterii w jelicie cienkim. Dzięki korzystnej mikroflorze jelitowej, w organizmie wytwarzana jest witamin K, która jest niezbędna między innymi do prawidłowego przeprowadzania procesów krzepnięcia krwi. Warto jednak wiedzieć, że dostępna jest ona w kilku formach.
[related-post]
Pierzga pszczela – zastosowanie
Spożywanie pierzgi pszczelej wspiera odporność organizmu oraz przyśpiesza działanie leków przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Pierzga pszczela dla dzieci jest polecana zwłaszcza w przypadku zakażeń układu pokarmowego, które wiążą się z zaburzeniami funkcjonowania flory bakteryjnej jelit i utrudnionym wchłanianiem składników odżywczych z pożywienia. Ponadto dzieciom podaje się ją w przypadku alergii – jeżeli rozpocznie się stosowanie pierzgi pszczelej przed okresem pylenia, reakcja alergiczna będzie słabsza lub nie pojawi się w ogóle. Pierzga działa także ochronie i odtruwająco na wątrobę.
Pierzga wspomaga układ nerwowy, dzięki czemu może być stosowana w leczeniu depresji oraz w celu pobudzenia mózgu do kreatywnego rozwiązywania problemów. Substancje zawarte w pierzdze są również pomocne w podnoszeniu koncentracji i poprawianiu pamięci w czasie nauki. Pierzga jest również wykorzystywana w apiterapii, czyli w metodzie leczenia naturalnego, opartej na produktach pochodzenia pszczelego. Wysoką skuteczność produktu wykazano też w profilaktyce chorób serca i w obniżaniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.
Pierzga pszczela na zatoki
W medycynie naturalnej popularne jest zalecanie stosowania pierzgi pszczelej na przewlekłe choroby zatok. Pierzga pszczela z miodem wzmacnia organizm i funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki czemu leczenie chorych zatok jest skuteczniejsze. Co ważne, zastosowanie produktów pszczelich może w niektórych przypadkach zniwelować konieczność stosowania antybiotyków.
Jak zażywać pierzgę pszczelą?
Zwykle zaleca się, by osoba dorosła przyjmowała od 30 do 40 gramów produktu na dobę, jednak w przypadku stosowania pierzgi przez dłuższy czas w celu wzmocnienia organizmu, wskazane jest zażywanie jednej łyżki produktu dziennie. Pierzgę zalewa się wodą, a następnie spożywa się ją na czczo.
Pierzga pszczela – przeciwwskazania
Głównym przeciwwskazaniem do przyjmowania pierzgi pszczelej jest alergia na produkty pochodzenia pszczelego. W pozostałych przypadkach nie wykazano szkodliwości produktu ani możliwości jego przedawkowania.